Dohányzás csak 21 éven felülieknek

Pár napja került napvilágra a hír, miszerint Hawaii elsőként tervezi bevezetni, hogy a dohányzás korhatára 18 helyett 21 év legyen. 

kép forrása

Szövegközi kép 1

David Ige kormányzó egyenlőre nem nyilatkozik arról, hogy a törvényjavaslat aláírásra kerül vagy sem. E rendelkezés célja, hogy óvja a felnőtteket is a dohányzás ártalmaitól, és kiterjed mind a hagyományos, és mind az elektromos cigarettára. 

A törvény megsértéséért járna szankció: első figyelmeztetés esetén 10 $ büntetést lehet kapni; többszöri törvénysértés esetén 50 $ vagy kötelező közmunka jár. 

A helyi dohányzásellenes szervezet (Coalition for a Tobacco Free Hawaii) vezetője, Jessica Yamauchi kifejezte, hogy ez a törvénytervezet úttörőnek számít. 

Természetesen ez a törvényjavaslat is talál ellenzőkre, akik amellett érvelnek, hogy 18 évesen már felnőttnek számítasz: szavazhatsz, beléphetsz a katonaságba, harcolhatsz a hazádért. "Ha jogilag felnőttnek tekintenek, akkor miért ne dönthetnék szabadon arról, hogy dohányzom, vagy sem?" - nyilatkozza ezt Michelle Johnston tulajdonosa egy e-cigit forgalmazó helyi cégnek. 

Előreláthatólag a dohányzás 12%-os csökkenését vonzza maga után, a korhatár megnövelése. 

A 18 és 21 év közötti nikotinfüggők vajon egyik napról a másikra le tudják tenni a cigit, ha ott lebeg felettük a törvény és kötelezi őket a szokásuk abbahagyására? Annyi biztos, hogy aki dohányzik, az sokszor hallotta baráttól, szülőtől, testvértől, hogy "Le kell tenned a cigit!". Mennyivel másabb az, ha ezt maga a kormány mondja? 

Angelika