A növény, ami segít leszokni

Annyi szépet lehet olvasni róla, hogy alig tudom elhinni: csökkenti a magas vérnyomást, kúrálja a torokgyulladást, serkenti az emésztést, jó a krónikus fáradtság ellen...
És csökkenti a nikotinéhséget.

A Steviáról van szó. Teljes neve: Stevia rebaudiana Bertoni. Vagy Jázminpakóca. 

stevia-74187_640.jpg
A stevia cserje  Paraguay és Brazília határán húzódó Amambay hegylánc fennsíkján őshonos. Az édes ízért steviolglükozidok: a steviosid és a rebaudisin felelősek. Feltételezik, hogy ezzel tartja távol magától a kártevőket. És kártevői tényleg nincsenek.

Az 1800-as években került Európába, a második világháború után kezdték szélesebb körben használni édesítésre a cukorhiány miatt.

Levelei harmincszor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár háromszázszor. Viszont nem emeli a vércukorszintet, cukorbetegek, fogyókúrázok is használhatják. Javítja a glükóztoleranciát, hosszú távon szabályozza a cukorháztartást, csökkenti a vérnyomást, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaölő hatású. Főzete a zöld teánál erősebb antioxidáns. Serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, csökkenti a fáradékonyságot, fog- és ínyápoló.  A növény sok C- és A-vitamint, többek között cinket, vasat, magnéziumot tartalmaz.

Segít enyhíteni a dohányosok nikotinéhségét, de csökkenti az alkohol, és az édesség iránti vágyat is.

Nektek van valamilyen tapasztalatotok ezzel kapcsolatban? Kipróbáltátok már? Vagy inkább a jó öreg cukrot részesítitek előnyben? 

 

Balázs

 

Forrás: Macosz.hu, stevia.city.hu, wikipédiahealthyfoodhouse.com

kép innen

Címkék: stevia