Szemét kérdés

Belegondoltál már, hogy a dohányzás nem csak a Te egészségedet károsítja, hanem a környezetet is? A jelige: csak a csikk.

460-csikk.jpg

 

A világon évente elszívott 6 trilliónyi (6 000 000 000 000 000 000 - így néz ki számmal kiírva) cigiből származó csikk kétharmada  az utcán heverve végzi. Ez 750.000 tonnányi hulladék. A cigicsikk egyrészt nem-lebomló anyagnak számít, másrészt minden olyan vegyi anyag megtalálható benne, ami a dohányban. A helyzet veszélyeit szemléltetni is lehet: ha egy használt cigicsikk 4 napig ázik egy liter vízben, akkor abból annyi káros vegyi anyag tud kiázni, ami elég egy fél édes-, vagy tengeri hal elpusztításához. Kicsit úgy hangzik mint egy matek példa, a számok mégis magukért beszélnek. Lehet számolgatni: hány cigicsikknek, hány napig kell áznia...stb. Még szerencse, hogy a piszoárban nem halacskák úszkálnak. Komolyra fordítva a szót, a helyzet fokozódott azzal, hogy betiltották a benti dohányzást, és a nikotinfüggők kiszorultak az utcákra. Angliában ez 43%-al emelte a dohányos hulladékot.

A probléma adott és többen többféle megoldással állnak/álltak elő.

Egyes dohánygyárak új, már lebomló filterekkel árulják termékeiket, de hát az vajmi kevés hatással van a vegyi veszélyekre.

Thomas Novotny és csapata egyszerű javaslattal állt elő: meg kell szabadulni a filterektől, és kész. Az érvük emellett az, hogy a filternek nincs jótékony hatása az egészségre. Eredetileg 50 évvel ezelőtt marketing céllal vezették be, hogy a dohány ne jusson a szánkba. A filter jelenléte adhat egy hamis megnyugvást a dohányosnak, hogy valamilyen szinten óvja szervezetét. Hiába szűri meg részben a kártékony anyagokat, de a dohányosok kompenzálják ezt azzal, hogy mélyebben szívnak bele a filteres cigikbe. Pszichés hatása ennek az, hogy megnehezíti a leszokást ("Oh, hisz a filter megszűri!"), és megkönnyíti a rászokást (filterrel ízletesebb a cigi, mint filter nélkül). Így jutottak arra a következtetésre, hogy a filterek egészségügyi kockázatnak tekinthetők. Ha betiltanák, az jótékony hatással lenne mind a környezetre, mind az egyénre.

Gondolom kevés olyan ember szaladgál a világban, akik környezetvédelmi okokból tették le a cigit. Ha fő érvnek nem is, de kis mellékérvnek jó tud lenni.

ng

Forrás