Motiváljon Spock

„Hosszú és eredményes életet!” Fogadjátok a Vulcan bolygóról származó Spock, az Enterprise csillaghajó első tisztje és tudományos tisztje köszönését.

Visszaérkezve a Földre megtudhatjuk, hogy az eredeti Star Trek sorozat leghíresebb karakterét alakító színész, Leonard Nimoy COPD-ban szenved.

Ez egy krónikus obstruktív légúti betegség, amely az alsó légutak (vagyis a tüdőn belüli légutak) tartós beszűkülésével jár. Elsősorban a kilélegzést nehezíti. A nehezített kilégzés miatt levegő reked bent a tüdőben, ami az évek során tüdőtágulást hoz létre.

Nimoy saját tweetjében így nyilatkozik:

„Bár 30 évvel ezelőtt leszoktam a cigiről, úgy tűnik, mégsem elég korán. COPD-ban szenvedek. Hosszú és eredményes életet!”

Itt egy Nimoy-al készült interjú, ahol a színész elmeséli, hogy anno a dohányzás a kultúra része volt. Önmagát erős dohányosként írja le: „Képes voltam még zuhanyzás közben is rágyújtani.” Az interjú végén felszólít minden dohányost, hogy ne halogassa tovább a leszokást. „Minél később váltasz, annál több sejted pusztul el a tüdődben.”

Érdemes megfontolni a szavait, már csak azért is, mert mint köztudott, egy vulcani sosem blöfföl. :)

Le se tagadhatnám, hogy...

 

Angie