Változás Prológus

Ezzel a bejegyzéssel egy sorozatot indítok.

Van egy fontos téma, amit nem szeretnék egyszerre rátok önteni, hanem inkább átgondolt részletekben adagolnám.

Ahogy a cím is sejteti, a téma maga a változás.

A téma alapján és hátterét egy szakkönyv adja: Carlo C. DiClemente, John C. Norcross, James O. Prochaska: Valódi újrakezdés (2009). Ennek a könyvnek a feldolgozására kerül itt sor, ráillesztve a blog hangvételére.

A szerzőkről érdemes tudni, hogy pszichológia tudományában kutatnak, oktatnak Amerika különböző egyetemein. A kutatási érdeklődésük a változás folyamatának feltérképezésére irányul már hosszú évek óta.

Ami vár rátok ebben a sorozatban

  • Bemutatom Nektek a változás történéseit. Ezek olyan cselekvések, melyeket a változás céljából teszünk.
  • Másrészt, leírom a változás szakaszait. Megvizsgálom azokat a kérdéseket, hogy ezek a szakaszok hogyan épülnek egymásra, milyen jellemzői, feltételei vannak, milyen eszközök lehetnek hasznosak egyes szakaszokban. 

 

Miért hasznos ez? Miért olyan fontos ez?

A változás életünk minden részére kihat. Egy biztos dolog van, hogy minden változik. A dohányzással kapcsolatos megéléseink is folyamatosan változnak. Ez a téma leginkább azoknak adhat részletes tájékoztatást, akik el akarnak indulni a változás útján. Ez kapcsolódhat a a cigaretta letételéhez, de nem korlátozódik csak erre a témára.

Kérdezd meg magadtól, hogy van-e olyan téma, probléma, nehézség amin szeretnél változtatni! Ha a válaszod igen, akkor ez a sorozat Neked is szól, kövesd és hagyd hogy elérjen hozzád.

Zárásként a szerzők egyik gondolatát időzném Nektek:

A változásban – csak úgy, mint az élet sok más területén – legfontosabb a helyes időzítés.

Holnapután megjelenik a Változás Saga első része.

Angie