Változás szakaszai

Ma pedig következik a Változás Saga harmadik része.

Ahogy ígértem ma a változás szakait fogom nagy vonalakban bemutatni. Ahogy azt már többször említettem e sorozat alapjául a Prochaska és Diclemente által megfogalmazott modell szolgál.

Amit még így elöljáróban fontos tudni, hogy a változás szakaszai egymásra épülnek, egyik lépcsőről lépünk át a másikra. Minden szakasznak megvannak a feladatai, amelyeket el kell végezni, mielőtt a következő szakaszba lépne az ember.

Íme, ezek lennének a változás szakaszai:

  1. Fontolgatás előtti szakasz - Nincs igény viselkedésváltoztatásra. Helyette a tagadása van annak, hogy bármi probléma lenne.
  2. Fontolgatás - Annak elismerése, hogy van valami gond, és elkezdesz gondolkodni a megoldáson.
  3. Felkészülés - Utolsó előkészületek a cselekvés előtt. A változás szándékának felvállalása, elköteleződés a cselekvés mellett.
  4. Cselekvés - Bevezetésre kerülnek a változások. Abbahagyod a dohányzást. Ez a szakasz a leglátványosabb a külvilág szemszögéből.
  5. Fenntartás - Kihívások időszaka ez, amikor meg kell erősíteni mindazt a sikert, amit az ezt megelőző szakaszokon elértél. Meg kell akadályozni a megingást és a visszaszokást.
  6. Befejezés - Amikor már nem csábít, nem fenyeget a régi probléma. Kiépül a töretlen bizalom abban, hogy nem következhet be a visszaesés.

Ezek lennének a szakaszok, de ne zavarjon össze minket a modell letisztultsága. A változás szakaszai nem ilyen következetes, szép katonás lépésekben jönnek egymás után. Lehetséges, de nagyon ritka.

Az út nem csak egyirányú. Megtörténhet, hogy már javában benne vagyunk a cselekvés szakaszában, amikor egyszer meginog az erőnk és visszaesünk a fontolgatási szakaszba, vagy még hátrébb. A visszalépést elviselni, és innen újból elindulni nem egyszerű munka. Szembe kell néznünk olyan érzésekkel, mint a kudarc, szégyen, zavarodottság, bűntudat, tehetetlenség. Egyben erőt és ihletet adhat a folytatáshoz. Tükröt tart és tudást ad önmagunkról.

A szakaszokon végigmenni gyakran több évig tartó folyamat, de a végén kamatosan visszanyerjük mindazt a befektetett erőfeszítést és megélést, ami a változás folyamatát végigkíséri.

 

Angie

Ezt következő részekben ezeket a szakaszokat mutatom be alaposabbak. A részletekben lesz kézzelfogható technika is, amit a saját hasznodra felhasználhatsz. 

Forrás: Carlo C. DiClemente, John C. Norcross, James O. Prochaska: Valódi újrakezdés (2009).

Előzmények:

  1. Változás Prológus
  2. Változás alapanyagok