Ciki a cigi

Ma újra indul a tanítási időszak. Legyen ma fókuszban az ifjúság.

Ha a fiatalok és a dohányzás témájára akarunk ránézni, akkor a prevenció elkerülhetetlen. Találkoztatok már a "Ciki a cigi" kampánnyal?

A honlapot az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) gondozza. Három korosztályt próbál megcélozni, lefedve ezzel az 5 és 20 év közötti fiatalokat.

A honlap olyan témaköröket dolgoz fel, mint a dohányzás története, egészséges életmóddal kapcsolatos döntések és választások, szociális befolyásoló tényezők, dohányzás okozta betegségek, a passzív dohányzás káros hatásai, a függőség, környezeti és gazdasági hatások, a cigaretta összetétele és a nemdohányzó életforma előnyei, stb.

Próbálkoznak a korosztálynak megfelelő stílusban kommunikálni.

Ha tinik, akkor a randi:

 

Ha kicsit, akkor jöhet egy mese.

A netet böngészve nehéz találni a program eredményességével kapcsolatos független véleményt. Az viszont kirajzolódik, hogy beleivódott a gondolatba a "ciki-a-cigi" szókapcsolat. 2009 tavaszán készült egy vizsgálat (az OEFI megbízásából), mely hatékonynak, sikeresnek találta a programot, mert felkeltették a bevont gyerekek érdeklődését, alaposabb ismeretük lett a dohányzásról és annak káros hatásairól.

Ciki a cigi? Mond el Te is a véleményed a kampányról! Résztvevő voltál? Vagy előadó? A gyerekedtől hallottad? Szüleid unszolnak, hogy böngészgesd a honlapot?

Angie