A reggeli első cigaretta

Ismeritek Hankiss Elemér: Az ezerarcú én című könyvét?

Az egyik fejezetben azt vizsgálja, hogyan rakjuk össze az énünket reggel, ébredés után. Mert éjszaka a nappali személyiségünk szétzilálódik, darabjaira hullik. A reggeli készülődésnek, a szokásainknak, rítusainknak az a feladatuk, hogy "összeszedjük magunkat".

Fontos én-összerakó funkciója van minden olyan tevékenységnek, amit reggel végzünk: a kávézásnak, a zuhanyzásnak, a tükörbe nézésnek, a fogmosásnak, a tornának, a fésülködésnek, az illatszereknek…

És a reggeli első cigarettának.

Erről ezt írja Hankiss:

„A gyufa fellobanó lángja az első barátságos és meleg fény egy még hideg és idegen világban. A formáttlanná zilálódott éjszaka után a cigarettára gyújtás szertartása is azzal az érzéssel töltheti el az embert, hogy az élet formái, mozdulatai, szép ívei újrateremthetők. Az elegáns mozdulatok kezdik újra felépíteni az ember énjét és önbizalmát. Az áttetsző kék füst filozófikusan fölfelé gomolyog, azt sugallva, hogy a világ tele lehet különös és gyönyörűséges titkokkal, hogy az élet több, mint puszta fizikai létezés; a világ nem a zűrzavar, hanem a harmónia, a szépség, a szellemiség világa.”

 

john_huggett_womanatmirror.jpg                          John Huggett: Woman in mirror smoking a cigarette.

 

De mi történik mindeközben a szervezetünkben? 


A nikotin 7-19 másodperc alatt jut a tüdőből a vérrel a központi idegrendszerbe. Tehát az első slukk után rögtön hatni kezd. Az agy nikotinkoncentrációja gyorsan megnő, majd 20-30 perc elteltével csökken, mert a nikotin megoszlik a szervezet más szövetei között. A szervezetünkben a nikotin koncentrációja 2 óra alatt csökken a felére.

A nikotinmolekula hozzákötődik az idegsejt felszínén található nikotinos acetilkolin receptorokhoz, ami a dopamin kiáramlását eredményezi. (A dopaminnak fontos jutalmazó funkciója van, erről itt olvashattok.) Ha egy ilyen kötés kialakult, akkor az a receptor már nem képes újabb nikotint megkötni, átmenetileg érzéketlenné válik. Ezért aztán az újabb nikotin bevitel már nem jár olyan frenetikus hatással. (De a sejtek felszínén újabb receptorok alakulnak ki, tehát ha a dohányos még több nikotint visz be a szervezetébe, számíthat még egy kis jutalmazásra.)

Az éjszaka során a nikotin alaposan kiürül a szervezetből, az idegsejtek felszínén regenerálódnak a receptorok és ismét érzékennyé válnak a nikotinra. Vagyis a reggeli első cigaretta teljes mértékben kiváltja a nikotin pozitív hatását. 

Nem véletlen, hogy a Fagerstrom nikotinfüggés teszt első kérdése így hangzik: A reggeli felébredést követően mikor szívja el az első cigarettáját? A teszt kitölthető online, és kapsz egy rövid kiértékelést itt.

 

Balázs

 

Ha jobban el szeretnél mélyedni a témában, ajánlom Az addiktológia alapjai című könyvet.