Füst, alkohol, hús

Sok helyen megjelent a hír, - a Német Rákkutató Központ közleményére hivatkozva - , hogy akár tizenhét évvel tovább élhet, aki nem iszik alkoholt, nem dohányzik, csak kevés vörös húst eszik, és figyel a testsúlyára.

A hosszú, egészséges élethez fontos, hogy a testtömegindexed 22.5-24.9 között legyen. 30-as feletti testtömegindex 3.2 évedbe kerülhet. De ha 22,5 alatti, az is jelentősen csökkenti a várható élettartamodat (férfiaknál -3,5 évvel, nőknél -2,1 évvel). Ha sokat részegeskedsz mínusz 3,1 év. Sok disznót eszel, marhát, kecskét? Ugrott 2,4 éved. (A vörös húsokkal elég sok probléma van, sok helyen, de például itt is olvashatsz róla.)

Érdekes kérdés, hogy mennyi alkohol biztonságos. Napi két sör még belefér? Egy kis tömény még belefér? Heti egyszeri részegség még belefér?

Az Orvostovábbképző Szemle cikke szerint nincs biztonságos alkoholfogyasztás, a daganatos megbetegedések szempontjából. A vizsgálatok azt mutatják, hogy már az egészen kis mennyiségben alkoholt fogyasztók körében is emelkedik bizonyos daganattípusok (szájgarati rákok, nyelőcsőrákok, emlőrákok) előfordulása. Az alkoholos italokban legkevesebb tizenöt féle rákkeltő összetevő van, például az acetaldehid, amely már kis mennyiségben is károsítja a garat -, a gége - és a nyelőcső nyálkahártyáját.

És ha minden rosszat csináltok egyszerre, akkor a káros hatások felerősítik egymást. És akkor tudjuk, mi történhet.

Szóval csak óvatosan.

 

Balázs

Keress minket a facebookon is.