Apák és a dohányzás

Azt régóta tudjuk, hogy a terhes nők dohányzása káros a magzatra, de most egy norvég kutatócsoport az apák dohányzása és a leendő gyermekük asztmás megbetegedése között talált párhuzamot.

A kutatók elemezték 13000 ember dohányzási szokását, majd az eredményeket összevetették azzal, hogy gyermekeiknek van-e asztmája.

Megállapították, hogy a gyerekeknél nagyobb eséllyel alakul ki asztma, ha az apa korábban, még a fogantatás előtt dohányzott.

Növeli a kockázatot, ha az apa már tizenöt éves kora előtt dohányzott, és minél tovább, és minél többet dohányzott, annál nagyobb az asztma kialakulásának esélye.

Az anya fogantatás előtti dohányzása, és a gyerek asztmája között nem találtak kapcsolatot.

 

2595214471.jpg

 

Dr. Cecile Svanes, a kutatás vezetője szerint ez a tanulmány azért fontos, mert ez az első, amely azt vizsgálja, hogy egy apa dohányzása hogyan befolyásolja fogantatás előtt gyermeke egészségét. Ezekből az eredményekből feltételezhető, hogy a légszennyezés, a foglalkozási ártalmak, a vegyszereknek való kitettség szintén hatással vannak a leendő gyermekre. Szerinte fontos lenne figyelmeztetni a fiatal férfiakat a dohányzás veszélyeikre, és hogy ezzel milyen károkat okozhatnak gyermeküknek.

 

Balázs

 

Forrás

Címkék: apa gén asztma