Antiok

Kedves dohányosok, akik mindenféle antioxidánsos-multivitaminos cuccokat szedtek,  mert szeretnétek kompenzálni a dohányzás káros hatásait, és mert rossz a lelkiismeretetek, hogy mit csináltok magatokkal, és mert szeretnétek sokáig élni egészségben, de nem tudjátok abbahagyni a dohányzást...

Szóval lehet, hogy ezzel mégsem tesztek olyan jót.

A Göteborgi Egyetem kutatói azt találták, hogy két antioxidáns, az E-vitamin és az N-acetil-cisztein (ezeket, és még sok mást is lehet nagyobb kiszerelésben is vásárolni recept nélkül) egerekben háromszorosára növelték a daganatok számát és az agresszivitását is. Kevés vitamin kicsit növelte, több vitamin jobban. 

Emberi tüdősejtekben is hasonló eredményre jutottak.

Ezek az antioxidánsok a sejteket károsító szabadgyökök számát csökkentik ugyan, de ezzel együtt egy rákellenes fehérje, a p53 termelődését is csökkentik.

Per Lindahl, a tanulmány egyik szerzője szerint a dohányosnak nem szabadna étrendkiegészítő antioxidánst szednie, mert ha kicsi, még nem felismerhető tüdődaganata van, akkor ezzel felgyorsíthatja a rák növekedését. 

A közleményt eredetiben elolvashatjátok itt, ha bírjátok az angol nyelvet, de sokan feldolgozták magyarul, például itt, meg itt, meg itt.

 

Electronic-pill-dispensers-ten-pills.jpg

 

És még egy érdekes cikk: taiwani Nemzeti Sun Yat-Sen Egyetem kutatásában dohányzó emberek placebót kaptak, de egy részüknek azt mondták, hogy az vitaminkészítmény.
Utána a résztvevőkkel kérdőívet töltettek ki, és azt tapasztalták, hogy azok akik azt hitték, valami nagy hatású vitamint kapnak, csaknem kétszer annyit dohányoztak és kevésbé érezték magukat sebezhetőnek, mint akik tudták, hogy placebót kaptak. Erről itt olvashattok. 

 

Azt nem tudom, a leszokásnak van-e alternatívája, de úgy tűnik, a vitaminok szedése nem az.

 

Balázs

 

(kép forrása)

 

Címkék: rák vitamin