Élet a cigaretta után

Inkább dohányzom, és élek rövidebb, de boldogabb életet, minthogy leszokjam, és hosszabb, de boldogtalan életem legyen.”

Sok dohányos mondja ezt, így hessegetve el magától a leszokás gondolatát. Meg kell nyugtatnom őket: egy kutatás szerint a leszokás után boldogabbak, és elégedettebbek lesznek.

A Wisconsin Orvosi Egyetem kutatásában 1504 dohányos vett részt. A leszokottak életminőségét a leszokást követő egy-három évben vizsgálták az egészségi állapot, az önértékelés, az életfilozófia, a munka, a tanulás, kreativitás, szerelmi és baráti kapcsolatok, családi viszonyok, és a közösségi élet szempontjából.

 

letöltés.jpg

 

Azt tapasztalták, hogy a dohányosokkal összehasonlítva a leszokottak egészségi és érzelmi állapota, valamint életminősége sokkal jobb volt.

A szerzők szerint sok dohányos attól fél, hogy a leszokás csökkenti az élettel való elégedettségét, rontja az életminőségét, megzavarja az emberi kapcsolatait, és nem lesznek a kezében a megfelelő megküzdési stratégiák a nehézségekkel, félelmetes, stresszes helyzetekkel szemben. Az eredmények arra utalnak, hogy aki leszokik a dohányzásról elégedettebb, és boldogabb lesz, mint aki dohányzik.

 

Balázs


Forrás