Harmadlagos dohányfüst

Elsődleges dohányfüst: rágyújtasz a cigarettára és beszívod a forró füstöt.

Másodlagos dohányfüst: a beszívás után a hömpölygő füst eljut minden részedbe, majd kifújod a füstöt. Közben figyeled, ahogy felszáll a formátlan füstszalag a cigid végéből.

Harmadlagos dohányfüst: az a láthatatlan réteg, mely a másodlagos dohányfüstből származik, a téged körülvevő tárgyakon lerakódik és ellentmondást nem tűrően körbevesz.

 

forrás

Az dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeiről sokat tudunk. Van itt egy újabbnak számító fogalom: a harmadlagos dohányzás. A kifújt és a parázsló dohányfüstben fellelhető anyagok (elsősorban a gőz halmazállapotú nikotin és más vegyületek), lerakódnak a mindennapi tárgyainkon. A lerakódó nikotin reakcióba lép a légkörben található salétromsavval és ebből keletkezik a speciális rákkeltő vegyületet, az ún. dohányspecifikus nitrozamin, mely a legerősebb rákkeltő anyagok közé tartozik. Ennek következtében már nem csak belélegzéssel, hanem a tárgyakra lerakódott réteggel való érintkezés során is bejuthat a szervezetünkbe a kártékony anyag, még megfelelő szellőzés biztosítása mellett is. Továbbá a dohányzó személy bőrfelületén, ruházatán megtapadó nikotin a zárt térbe visszatérve minden egyéb felületre is rákerülhet.

A harmadlagos dohányfüst szempontjából a legveszélyeztetettebbek a csecsemők és kisgyermekek, hiszen ők nagyobb valószínűséggel fognak meg, vagy tesznek a szájukba dohányspecifikus nitrozaminnal átitatott tárgyakat.

A passzív dohányzás elkerülésére már szigorú fellépések van érvényben hazánkban is. A harmadlagos dohányártalomra vonatkozó szabályozás még épp csak fel-fel üti a fejét a nagyvilág egy-egy pontján. Például, egy amerikai kórház bejelentette, hogy 2012. júliusától nem engedik be dolgozni azokat, akiknek ruházatán dohányfüst illatát lehet érezni.

Vajon a mi hazánk és az itt élő emberek, mit fognak majd kezdeni a harmadlagos dohányfüst kérdéskörével?

Angie