A passzív dohányzás hatása a gyerekekre

Hogy gyerekek környezetében nagy bunkóság dohányozni, és kitenni őket a szennyezett levegőnek, azt eddig is tudtuk. De nézzük meg konkrétan, mit okoz ez a gyerekeknek.

Linda S. Pagani és Caroline Fitzpatrick kutatók 2055 gyerek fejlődését követték születéstől tíz éves korig és azt vizsgálták, hogy a passzív dohányzás hogyan változtatja meg a viselkedésüket. Azt állapították meg, hogy a passzív dohányzást elszenvedett gyerekek deviánsabbak, agresszívebbek, mint a dohányfüstmentes környezetben élő társaik. Erről részletesebben olvashattok itt.

Ez a cikk egy ausztrál és finn vizsgálatról számol be, amely arra az eredményre jutott, hogy a gyerekeknek a passzív dohányzás következtében megvastagodhat az artériájuk érfala, és ez később növelheti a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázatát. Több, mint kétezer 3 és 18 éve közötti fiatalt vizsgáltak, és ultrahanggal nézték végig a nyaki artéria falának vastagságát azoknál a gyerekeknél, akiknek mindkét szülője dohányzott. Itt elolvashatjátok angolul is.

Egy 2005-ös tanulmány szerint a gyerekkori passzív dohányzás később életre szóló légzőszervi problémákat okozhat. Az a gyerek, aki füstös környezetben nő fel, több mint kétszer akkora valószínűséggel fog felnőtt korában száraz, krónikus köhögésben szenvedni. 35000 szingapúri ember adatait elemezték, 45 százalék együtt élt dohányzó apjával, 18 százalékuknak az anyja is dohányzott. Erről olvashattok magyarul itt, angolul itt. 

Adam Spainer a pennsylvaniai Milton S. Shervey Egészségügyi Központ docense  szerint a gyerekek passzív dohányzása okozat: elhízást, gyakori fertőzéseket, tüdőproblémákat, szívbetegségeket, pszichiátriai problémákat, hiperaktivitást, és rosszabb iskolai eredményeket. Erről olvashattok itt és itt.  

És még biztos sorolhatnánk a kutatási eredményeket, de talán ennyi is elég lesz. Kimondhatjuk, komoly veszélyben vannak azok a gyerekek, akik dohányfüstös környezetben élnek.

És utálják is a füstöt.

 

Balázs