Az önmagunkra vigyázás művészete

Nagyon szeretem azt a kifejezést, hogy önmagunkra vigyázás művészete. Nem használják, pedig sokkal izgalmasabb, érdekesebb és összetettebb, mint az, hogy: egészséges életmód, egészségfejlesztés, egészségtan. Több ezeknél. 

Arról szól, hogy minden, amit gondolunk, hiszünk, amit teszünk, amik lettünk, vagy lehetünk, mindaz, ami mi vagyunk az egy alkotás, a mi alkotásunk. Nem rongáljuk, nem pusztítjuk, nem tesszük tönkre, hanem minden nap hozzáteszünk valamit,  alakítjuk, gondozzuk és vigyázunk rá, mert értékesnek és fontosnak tartjuk, és meg akarjuk őrizni, amíg csak lehet. 

Mert a miénk, a mi alkotásunk.

Ez nagyon egyszerűnek, és magától értetődőnek tűnik, pedig nem az. 

Oláh Andor természetgyógyásznál olvastam az önmagunkra vigyázás művészetéről, olvashattok egy interjút vele itt, nem kell mindenben egyetérteni, de vannak benne fontos gondolatok. Kimásolok egy részletet, mert nagyon tetszik: 

"Századunkban már olyan művészegyéniségek éltek, akiknek művükön túl fontossá vált a szép, tartalmas élet is. Le Corbusier, Picasso, Pablo Casals vagy Chagall például, akik nagyszerű műveket alkottak, ugyanakkor saját életük is szinte példaszerűen tartalmas volt.

Mintha az önmegtartás művészetét ismerték és gyakorolták volna. Yehudi Menuhin nagy kedvelője a jógának, életreformer. Bartókról is tudjuk, hogy egy ideig az egészséges életmódot kutatta, vegetárius volt, de lehetne más példákat is említeni, például Bemard Shaw-t. De ennyiből is érzékelhető, hogy eszményváltás történt a múlt századhoz képest.

Ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy az életmű és a saját életem megélése szinte egyenrangúan jelentős. Amikor fölteszik a kérdést, hogy mit dolgozom, elsorolom a kéziratcímeket, és hozzáfűzöm: meg a saját életemen is. Hogy személyiségem minél jobb alkotás legyen."

Hogy hogyan jön ide a dohányzás? Ha az életem az alkotásom, elgondolkodom rajta, hogy milyen szerepet szánok benne neki, fontos-e, kiegészíti-e, vagy inkább elvesz belőle, rontja mindazt, amit építek. Talán csak elgondolkozom, és ez nem is kevés.

És álljon itt ez a dal, ami nem kapcsolódik konkrétan a blog témájához, csak egyszerűen szép, és értékes. És ennyi elég is.

 

 

Balázs