Ha túlsúlyos, akkor dohányos

Van két jó és egy rossz hírem. Kezdem a jó hírekkel: az alkohol és a marihuána fogyasztás nincs közvetlen kapcsolatban a testsúlyunkkal.

A rossz hírem viszont az, hogy a dohányzás és az testsúlyunk között van összefüggés.

Kép forrása

A fenti kijelentést egy nagy volumenű, longitudinális kutatásra alapozom, melyben amerikai tinédzserek ezrei vettek részt. A kutatás azt a kérdéskört vizsgálta, hogy az elhízott fiataloknál nagyobb-e a szerhasználat kockázata, mint a normál testsúlyú fiataloknál.

Először 1995-ben, majd 1996-ban és legvégül 2001-ben mérték fel a fiatalok mentális és fizikai állapotát, külön figyelmet fordítva a testtömeg indexükre (BMI) és a szerfogyasztási szokásaikra, mint az alkohol, a marihuána és a cigaretta.

Az adatok statisztikai elemzése után megfogalmazták, hogy a magas BMI érték és fiatal-felnőttkori dohányzás között összefüggés található. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a BMI index, annál nagyobb a dohányzás valószínűsége. A marihuána- és az alkoholfogyasztásnál nem volt kimutatható ez az összefüggés.

H. Isabella Lanza, Ph.D., a kutatás vezetője az eredményeit az alábbi gondolatokkal egészíti ki:

„ A fiatalok számtalan okból kifolyólag dohányozhatnak. A túlsúlyos serdülők a dohányzás által próbálhatják javítani társas helyzetüket: a közös nagy bagózások által közelednének a kortársaikhoz. Másrészt, az a téves elképzelés, miszerint a dohányzás segíthet az étvágy elnyomásában, illetve a súlycsökkentésben, ösztökélheti az elhízott fiatalokat a dohányzásra.„

Már számtalan más kutatás született, mely a szerhasználat és a testtömeg index közötti kapcsolatot vizsgálta, de azok vegyes eredményeket hoztak. Ennek a vizsgálat az eredménye, mely nagy mennyiségű adatokra támaszkodik és egyértelmű kapcsolatot tár fel a dohányzás és a túlsúly között, klinikai jelentőségű.

Angelika

Forrás