A "Csak pár szál cigit szívok" illúziója

Éled a mindennapjaid abban a megnyugtató gondolatban, hogy csak pár szálat szívsz el egy nap alatt.

Ne légy olyan nyugodt!

Reménykedsz abban, hogy mivel csak minimális mennyiséget szívsz el, ezért csak azzal arányos, tehát minimális káros anyagot viszel a szervezetedbe.

Ebben jobb ha nem reménykedsz!

Hiába a csökkentett napi cigimennyiség, a szervezetbe kerülő rákkeltő, más szóval karcinogén anyagok mennyisége ezzel nem arányos. 

A Minnesotai Egyetem önkénteseket toborozott, akik vállalták, hogy fél év alatt fokozatosan leszoknak a dohányzásról. Ez idő alatt folyamatosan monitorozták a résztvevők értékeit: megmérték a tüdőrákkal oki kapcsolatban álló NNK nevű karcinogén anyagcseretermékeinek mennyiségét, illetve az anatabin molekula mennyiségét is mérték, melyből kiszámítható a ténylegesen elszívott cigaretták száma.

Eltelt a fél év, és 92 résztvevő maradt meg a kutatásban. A kutatók azt tapasztalták, hogy az NNK mennyiségének csökkenése messze elmaradt a dohányzás mennyiségének csökkenésétől. Például: a cigaretták számának 55%-os csökkenésekor az NNK-értékek 27%-kal csökkentek. A vizsgálat végén a kutatásban résztvevők már csak átlag 2,6 szálat fogyasztottak naponta (a korábbi napi átlag 24,7 szál volt) , tehát 90%-kal visszaszorították a dohányzást, de az NNK mennyisége mégis mindössze csak 46%-kal csökkent.

A kutatás vezetője, dr. Stephen Hecht úgy értelmezi ezeket az eredményeket, hogy a dohányzó alanyok önkéntelenül is nagyobbakat, mélyebbeket szívnak a cigarettából, mint azelőtt, mivel ritkábban volt alkalmuk ezt megtenni.

Azt olvashatjuk ki az eredményből, hogy nincs arany középút. Vagy leteszed, vagy ... a másik opció, hogy dohányzol, akármennyit is szísz, és vállalod a kockázatot.

Dönts okosan!

kép forrása

Angelika

Forrás