Dohányzás a terhesség alatt, avagy a stresszes csecsemő születése

Egy újabb kutatás szerint a terhesség alatti dohányzás befolyással van az újszülöttek stresszválaszára. A megvizsgált babáknál azt találták, hogy alacsonyabb a stresszhormon szintjük, illetve alulműködik a stresszválasz rendszerük. A DNS-re is kihat a terhesség alatti dohányzás, mert mutációt indukál a génállományban, minek következtében az anyától a magzathoz átjutó stresszhormonok szabályozása nem funkcionál megfelelően.

kép forrása

"Amit röviden megfogalmazhatunk ezekről az újszülöttekről az az, hogy nem rendelkeznek megfelelő stressz-rendszerrel, mely felkészítené őket a mindennapi stresszhelyzetekre. Ez különösen ártalmas tud lenni abban az esetben, ha az anyuka sem rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal és szülői készségekkel. " - nyilatkozta Laura Stroud, Ph.D, a kutatás vezetője.

A tájékoztatás ellenére elmondható, hogy a várandósok 10%-a nem teszi le a cigit a 9 hónap alatt sem.

A terhesség alatti dohányzás számos kockázatot rejt magában:

  • alacsonyabb születési súly és méretek
  • magas az esélye az idő előtti születésnek
  • magasabb a kockázata a szülési komplikációknak és egészségügyi problémáknak
  • hosszútávon hatással lehet a gyerek viselkedésre (pl.: figyelemzavar) és egészségére (pl.: asztma kialakulása)

A kutatás kifejezetten a kortizol stresszhormonra fókuszált, mely a  a mellékvesekéreg által termelt glükokortikoid és a szervezet stressz-szituációkhoz való fiziológiás alkalmazkodását szolgálja. Laura Stroud azt vizsgálta, hogy a terhesség közbeni dohányzás hogyan hat a placenta génállományára, milyen változásokat indít be a glükokortikoid receptorért felelős génben, és az hogyan szabályozza a kortizol áramlását az anyától a magzathoz.

Száz dohányzó terhes nő részt a kutatásban. Újszülőtt gyermekeiket is bevonták a vizsgálatba és azt találták, hogy alacsonyabb a kortizol szintjük, és ennek gyökerét abban a DNS mutációban kereshetjük, melyet a terhesség alatti dohányzás katalizál.

A kutatás vezetője - és jómagam is - reméli, hogy eredményeik még egyel több okot szolgáltatnak arra a terhes nikotinfüggő anyáknak, hogy letegyék a cigit. Te letennéd?

Angelika