Az omega-3 segíthet?

A Haifai Egyetem kutatása szerint az omega-3 zsírsav képes segíteni a dohányzásról való leszokásban. 


Egy kettős vak kísérletben 48 dohányos vett részt, 18 és 48 év közöttiek, akik nagyjából 11 éve dohányoztak és átlagosan 14 szál cigarettát szívtak el naponta. A kísérletben rész vevők egyik csoportja naponta ötször 950 mg omega-3 zsírsav tartalmú tablettát kapott, a másik csoport placebót. Ezt kellett szedniük harminc napon keresztül, közben különböző tesztekkel mérték a nikotin utáni vágyukat, és naplózniuk kellett, hogy hány szál cigarettát szívnak el naponta.

A harminc nap elteltével az omega-3 tablettát szedők 11 százalékkal kevesebb cigit szívtak, mint a placebót szedő csoport tagjai annak ellenére, hogy ezt nem kérték tőlük. A tesztek azt mutatták, hogy a nikotin utáni sóvárgásuk is csökkent. Az omega-3 szedésének abbahagyása után harminc nappal a sóvárgás kis mértékben nőtt, de alacsonyabb maradt, mint eredetileg. A placebót kapók csoportjában semmilyen változás nem történt. 

Az omega-3 zsírsav és a dohányzás kapcsolatát még tovább kell vizsgálni, de az elmondható, hogy a dohányzás csökkenti az esszenciális zsírsavak, köztük az omega-3 zsírsav szintjét az agyban. Az omega-3 fontos az agy azon területeinek működéséhez, ahol a jutalmazás és a döntéshozatali mechanizmusért felelős sejtcsoportok találhatók. Ezeknek a a területeknek kiemelt szerepük van az addikciók kialakulásában.

 

Omega-3.jpeg

 

Balázs


Forrás

kép forrása