José Mujica a függőségről

José Mujica, Uruguay elnöke szerethető politikusnak tűnik. Azt mondják róla, ő a világ legszegényebb elnöke. Szerényen él, fizetésének 90 százalékát karitatív szervezeteknek adja. 900 eurót tart meg, mert az felel meg egy uruguayi munkás átlagbérének. 

Jose-Mujica.jpg

 

José Mujica mozgalmas életéről olvashattok például itt és itt. Megvoltak a botrányai, de ezek főleg a szabadszájúságából adódtak. 

2012-ben – a latin-amerikai országok közül elsőként – Uruguayban legalizálták az abortuszt,  2013. decemberében – elsőként a világon – elfogadtatta azt a törvényt, amely legalizálja és állami kézbe helyezi a marihuána kereskedelmét.

Gyakran “Dél-Amerika Svájcaként” emlegetik Uruguayt; a Transparency International szerint Uruguay a második legkevésbé korrupt ország egész Dél-Amerikában.

Ezen a videón megnézhetitek magyar felirattal az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló Rio de Janeiróban tartott konferenciáján tartott beszédét:

 

Ezen a honlapon pedig elolvashatjátok,  miket mondott a a marihuánáról, a melegek házasságáról, az abortuszról, vagy az alázatosságról. 

A függőségről például ezt: 

"Semmilyen függőség nem hasznos: se az alkoholizmus, se a dohányzás, se a drog és nem hiszem, hogy lennének jó vagy rossz kábítószerek. Az egyetlen megengedhető függőség a szerelem. Minden mást el kell felejteni."

 

Szerethető politikus, elfogadnám elnökömnek. 

 

Balázs