Dohányzó gyerekek

Ismeritek Frieke Janssens fotóit a dohányzó gyerekekről? A képeken 4 és 9 év közötti gyerekek vannak, amint a felnőttek gesztusait imitálva dohányoznak, a 20-as évek felnőttes öltözékeiben. 

A művészt ez a videó inspirálta, hogy elkészítse a fotósorozatot. A videón egy kétéves nikotinfüggő gyereket mutatnak be. 

 

 

Frieke Janssens így nyilatkozott a fotósorozatról:  

„A Dohányzó kölykök-sorozat elkészültét egy indonéziai láncdohányos kisgyerekről szóló YouTube-videó inspirálta. A videó rávilágított a Kelet és Nyugat közti kulturális különbségekre és megingatta azt az elképzelést, hogy a dohányzás elsősorban felnőtt tevékenység volna.

A felnőttek dohányzása társadalmilag elfogadott, ezért el akartam választani a néző fókuszát magáról a dohányzásról.

Úgy éreztem, a gyerekek dohányzása szürreális hatást tehet a szemlélőre és arra kényszerítheti, hogy a dohányzást a maga valóságában lássa ahelyett, hogy a dohányzó személyével kapcsolatban alkotna feltételezéseket.

A "Dohányzó kölykök” kiállítás megnyitásának idején törvény született, amely betiltotta a dohányzást a belga bárokban.

A közvélemény felháborodott a kormány beavatkozásán, úgy érezve, hogy a szabadságjogokat nyirbálják ezzel, gyermekként kezelve a felnőtteket.

Azzal, hogy egészségügyi okokból számos város élt a dohányzás tilalmával, a dohányzás kultúrája a múltba süllyedt, egyféle „Mad Men”-korszakba, amikor egy étteremben vagy repülőgépen dohányozni teljesen szokványosnak számított.

A dohányzás esztétikája és a dohányosok különleges kéztartása és pózuk nem tiltható be, de a „Dohányzó kölykök” különböző megjelenései – a Glamourban, a Jazzban vagy a The Marginalban – a dohányzás kevésbé mutatós oldalát jeleníti meg, egyensúlyozva a dohányzás szépsége és visszataszító mivolta közti mesgyén.

Megnyugtatom a nézőt, a gyermekek biztonságával kapcsolatban: a képeken nem igazi cigaretta szerepel. Helyette krétát és belülről megtámasztott sajtrudakat használtunk, a füstöt pedig gyertyák és füstölők adták.”

A képeket megnézhetitek itt.

 

Ez a videó pedig a fotózáson készült.

 

 

Balázs

Forrás