Dohányzók, nemdohányzók, leszokók és leszokottak

Dohányzó az, aki dohányzik: a dohánynövényt felhasználja élvezeti szerként. Cigarettázik, pipázik, szivarozik, bagót rág, vagy tubákol. Naponta egyszer, naponta többször, hetente, havonta, vagy néha-néha. 
Dohányos az is, aki a dohányzást csak imitálja. Nem a dohánynövényt élvezi, hanem segédeszközöket használ, amik hasonló élményt nyújtanak, mint a dohány. Vagy a nikotint viszi be a szervezetébe (rágógumi, tapasz, e-cigi), vagy a mozdulatot imitálja (nikotin nélküli e-cigi, gyógynövényes cigi). 

Nemdohányzó az, aki nem dohányzik, és soha ki nem alakult nála a nikotinfüggőség. Lehet, hogy már életében elszívott egy-két szál cigit, de tovább nem ment. Nem csak most éppen nem dohányzik, hanem egyáltalán nem dohányzik: sem örömében, sem bánatában, sem jó-, vagy rossz sorsába, sem társaságban, sem egyedül. Semmikor. Ez számára nem kíván erőfeszítést, teljesen természetes és magától értetődő dolog.

Leszokó az, aki dohányzott, de valamiért abbahagyta, és most bandukol a dohányzóságból a leszokottságba. Ezt sokszor saját erejéből teszi, sokszor segítséget kér: terápia, önsegítő csoport, rágó, tapasz, e-cigi, hipnózis, stb. Ezeket az eszközöket nem tekinti célnak. A célja az, hogy a dohánnyal együtt ezeket is elhagyja, most csak ideiglenesen használja, a lehető legrövidebb ideig.

Leszokott az, aki valamikor dohányzott, de abbahagyta. Nem használ dohányt, és nem is imitálja a dohányzást semmilyen eszközzel. Nem dohányzik soha, semmilyen módon, semmilyen körülmények között. Vigyáz az absztinenciájára. 

Te melyik vagy?

 

s34.jpg

 

Balázs

(kép forrása)