A férfiak nagyobb veszélyben vannak?

A dohányzás mindenkire veszélyes, a férfiak azonban különösképpen megszenvedhetik a füstszívás hatását, írja az Origó.

A dohányzás következtében ugyanis a vérből eltűnhetnek az Y kromoszómák, és ez rákos betegségekhez vezethet.

Korábban már kimutatták, hogy az Y kromoszómáknak nem csak a nemi jelleg kialakulásában van szerepe, hanem a különböző tumoros betegségek kialakulásának megakadályozásában is. 

Most azt vizsgálják, hogy még milyen életmódbeli, vagy klinikai tényezők járulnak hozzá az Y kromoszóma csökkenéséhez. 

Minél több cigarettát szív valaki, annál kevesebb Y kromoszómája van. Azoknál, akik leszoktak, ugyanolyan volt az Y kromoszóma eltűnése, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak, tehát a káros folyamat visszafordítható. 

Az eredmények a Science magazinban jelentek meg.

kromo600.jpg

 

Az embernél és minden emlősnél a genom egyetlen elemén múlik, fiú vagy lány születik-e. Ez az elem az Y-kromoszóma, mely csak a férfiakban van jelen. Az ő nemi kromoszómapárjuk egy X és egy Y, míg a nőké két X kromoszóma. Az Y kromoszóma hordozza a férfi ismertetőjegyek kialakulásáért felelős géneket. Erről bővebben itt olvashattok. 

Ha az Y kromoszóma Ádámjáról szeretnétek olvasni, itt megtehetitek.

 Az Y-kromoszóma valamikor 200-300 millió éve bukkant fel a legtöbb emlős közös ősében. Azután valami nagyon félresiklott. Úgy 166 millió éve az egyik emlős ősben az Y-kromoszóma nagy darabja letört, megfordult és úgy illeszkedett vissza.
A változás olyan szélsőséges volt, hogy az Y-kromoszóma többé már nem illeszkedett össze az X-szel, így lehetetlenné vált a géncsere. Az Y-kromoszómán elkezdtek gyűlni a mutációk, és eltűntek róla gének, míg végül felvette jellegzetes Y alakját.
Érdekes írás, itt elolvashatjátok.

 

Balázs

Címkék: y kromoszóma