Kármentés

Az, hogy hogyan lehet dohányozni, és az egészséget is megtartani egyszerre: nem mai kérdés. 

1930. április 1-én 200.000 Pengő alaptőkével megalakult a Nikotex Rt. a nikotincsökkentés lehetőségeinek kutatására, és a kevesebb káros anyagot tartalmazó termékek kifejlesztésére. Azt gondolták, úgy lehet csökkenteni a dohányzás káros hatásait, ha csökkentik a cigaretta nikotin tartalmát. 

Kis idő múltán szinte minden termékből gyártottak Nikotex változatot is, pipadohányból és szivarból is. 

1948_nikotex1948.jpg

 

Akkor még nem gondolták, hogy mekkora veszély, ha egészségkímélőnek, sőt egészségvédőnek hirdetnek egy amúgy borzasztó káros terméket. 

Azóta már tudjuk, hogy a light termékek ugyanolyan károsak, mint a "normál" cigaretták, sőt bizonyos tüdőrák típus gyakoribbá válását a light cigarettáknak tulajdonítják.  Nem is lehet már kapni ezeket. 

Nagy reményeket fűztek a Nikotexhez, megcsinálták azt a reklámfilmet, amely az első átütő sikert arató színes reklámfilm lehetett Magyarországon. A Boldog király kincse a Macskássy--Kassowitz--Halász-féle Coloriton műterem első fennmaradt reklámfilmje.

 

 

Ha valaki feltalálná azt a cigarettát, ami egyáltalán nem egészségtelen, és mégis kielégíti a dohányosok függőségét, hát ő nagy sikert aratna. De ilyen nincs. 

Úgy tűnik, nincs kiegyezés. 

 

Balázs

forrás