Leszoktatás a dohányzásról

Mi a bajom a leszoktatással? Sok. Például nem hiszek benne.


Nem hiszek abban, hogy ha dohányzom, és le akarok szokni: elmegyek valahova, leülök, vagy lefekszem, és majd valaki leszoktat. Kiszedi belőlem a függőséget. Kirezegteti belőlem a függőséget. Kidelejezi belőlem a függőséget. A lelkemre beszél és már nem vagyok függő. Kilépek az ajtón és már nem vagyok függő. Ennyi volt kérem: volt függőség, nincs függőség. 

Ez az, amiben nem hiszek.

Le lehet szokni egyedül, és akkor az nagy érzés, és nagy siker. Gondoltam egyet, elnyomtam az utolsót és azóta nem cigizek - mondják sokan, és erre tényleg büszkék lehetnek.

Le lehet szokni segítséggel: gyógyszer, pszichoterápia, önsegítő csoportok, tanácsadás. Ha valaki tud segítséget kérni, arra szintén büszke lehet. Lehet csökkenteni a sóvárgást és az elvonási tüneteket, de ne higgyétek, hogy bárki képes megszabadítani titeket a függőségetektől. Csak ti magatok.

Egy sikeres leszokás hozadékát az élet minden területén fel tudjátok használni. Sikeres/sikeresebb leszel másban is. Mert valami fontos dolgot megcsináltál, ami nem sikerül mindenkinek.

És még valami:

Le lehet szoktatni egy gyereket az éjszakai szoptatásról, a pelenkáról, vagy a tápszerről. Vagy le lehet szoktatni egy kutyát az ugrálásról. De a dohányzásról nem lehet leszoktatni senkit. Igazi szakember nem leszoktat, hanem segít a leszokásban.

 

Balázs

Címkék: leszoktatás