Leszokást segítő okos öngyújtó

Az okos kütyük világában található egy elég paradox szerkezetet: leszokást segítő öngyújtó - Quitbit.

A Quitbit egy okos öngyújtó, mely a kocsikban használt szivargyújtókhoz hasonlóan, egy fűtőelemmel gyújtja meg a cigarettát. Persze ettől sokkal több tud ez a készülék. Például számolja, hogy hány szál cigit szívtál már egy napon, mennyi idő telt el az előző cigi elszívása óta. Tehát, monitoroz és visszajelzést ad a dohányzási szokásaidról. 

Az okos öngyújtóhoz tartozik egy okos applikáció is, amit telepíthetsz az okos telefonodra. Ezzel még több funkció válik elérhetővé: kimutatásokat készít, színes-szagos diagramokon követheted, hogy mennyi pénzt spóroltál, mikor, mennyit szívtál. Létrehozhatsz egyedi leszokási tervet is és így az öngyújtód lehet az a külső "kontroll", ami segíthet ennek megtartásában. 

Mindent egybe véve elég ellentmondásos az a kép, hogy az eszköz, ami segít a rágyújtásban, az segít a leszokásban. 

Az idei CES-en is kint volt a Quitbit stábja. Ott készítettek egy interjút az egyik alkotóval: 

 

A szlogenjükben azt üzenik, hogy ez lenne "Az utolsó öngyújtó, amire még szükséged lehet." El tudnád képzelni, hogy ez hasznosan segítsen a dohányzásról való lemondásban? Én nehezen. Van előnyös oldala persze, mert mindig tisztában lehetek azzal, hogy mennyi cigit szívok. De abban a fázisban, amikor már csökkentem, vagy teljesen elhagyom a cigit, akkor már inkább hátráltatna a zsebemben ólálkodó eszköz, mely egyszerre jutalmaz (bármikor begyújt nekem egy cigit), és egyszerre fegyelmez (No, no!!! Már elszívtad a napi tervezett mennyiséget!, Még csak két óra telt az előzős cigi elszívása óta!, stb.)

Segíts magadon, az öngyújtód is megsegít ! / ?

Angelika