A dohányzás a tüdőrák leggyakoribb oka

A tüdőrákos megbetegedések mintegy 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással az Innsbrucki Orvosi Egyetem húsz éves kutatása szerint. Az egyetem kutatói 2293 beteg adatait elemezték. Mindenkinél a tüdőrák leggyakoribb formáját (NSCLC) állapították meg 1989 és 2009 között.

A páciensek csak körülbelül 15 százaléka gyógyul meg. A többiek várható élettartama a diagnózis után csupán átlagosan 16,4 hónap. (forrás: Index)

 

A tüdőrák tüneteiről dr. Tóth Judit radiológus szakorvos beszél ezen a videón:

 

 Korábban is voltak vizsgálatok a dohányzás és a rák kapcsolatáról:

- 1761-ben John Hill arra figyelmeztet, hogy a tubákolás az orr rákos megbetegedését okozhatja.

- 1795-ben Sammuel Thomas von Soemmering arról számol be, hogy a pipázás elôsegíti az ajakrákot. 

1938-ban, a Science-ben jelent meg Professor Raymond Pearl cikke, aki elsôként bizonyította, hogy a kemény dohányosok (több mint 10 szál naponta) sokkal rövidebb ideig élnek, mint a kevesebbet dohányzók.

1950-ben az amerikai Morton Levin szoros összefüggést mutatott ki a dohányzás és a tüdôrák között.

Ernst L. Wynder és Evarts A. Graham a "Dohányzás mint egy lehetséges oka a bronchuscarcinomának…" címû tanulmányukban 684 daganatos beteg kikérdezése után arra a következtetésre jutottak, hogy 96 százalékuk közepes vagy súlyos (lánc)dohányos volt.

- 1950-ben Richard Doll és Bradford Hill eredményei szerint az erős dohányosok esélye arra, hogy tüdőrákot kapjanak, ötvenszerese a nemdohányzókénak.

1981-ben Takeshi Hirayama elindítja az elsô nagy vizsgálatot a tüdőrák és a passzív dohányzás összefüggésének vizsgálatára.

(forrás:color.oefi.hu

Itt pedig még részletesebb kronológiát olvashattok, angolul.

 

 Balázs

Címkék: tüdőrák