Miért magasabb a dohányzás a szegények körében?

Egy 2008-as, Amerikában készült, Gallup felmérés alapján kétszer annyi személy dohányzik az alacsonyabb jövedelműek között (akik évi kevesebb, mint 24.000 dollárt keresnek), mint a magasabb jövedelműek között (akik legalább 90.000 dollárt visznek haza évente).

kép forrása

1965 és 1999 közötti időszakban megfigyelhető volt egy tendencia: míg a jól szituált családoknál a leszokók aránya 62% volt, addig a szegényebb családoknál ez csak 9%.

A hátrányosabb helyzetben élő családok dohányzó tagjai ritkábban jutnak el arra a pontra, ahol foglalkozhatnak függőségükkel. Esetleg akár tehetnek is ellene. A motiváció kiépülése a változásra ritka, mert maga a környezet sem inspirálja ezt.

A dohánytermékek magas ára valamelyest visszaszorította a dohányzást, de ezzel együtt meleg táptalaja is lett a feketepiaci cigaretták elterjedésének.

kép forrása

 

Az „ukrán cigi” jelensége nem ismeretlen egyikünk előtt sem – összetevői még inkább kérdésesek. Aki nem tud kiadni közel 1000 forintot egy doboz cigire, az vagy csavarja, vagy eljut az ukrán cigik világába. Vagy leteszi...bár a szkepticizmusom azt mondatja velem, hogy előbb ismerkedik meg a nehéz helyzetű dohányos a fekete piaci cigivel, mintsem rálépne a leszokást útjára. Remélem nincs igazam.

De akkor mi a megoldás? 

Angelika