Vareniklin – csodaszer?

Ha már többször megpróbáltál leszokni, akkor valószínű, hogy ismerősek számodra a vareniklint tartalmazó gyógyszerek is, mint a Champix, vagy a Pfizer.

kép forrása

A vareniklin története 2006-ban indult. Az Amerikai Orvosszövetség hetilapjában ismertettek három klinikai vizsgálatot, amiben eme új hatóanyag segítségével érték el pozitív irányú előremozdulást a dohányzás abbahagyásában.

A vareniklin két szinten fejti hatását: egyrészt, stimulálja a dopamin felszabadulást, ezzel csökkenti a nikotinmegvonáshoz kapcsolódó tüneteket, és így a rágyújtás kockázatát. Másrészt, gátolja a nikotin kötődését a receptorokhoz, kikapcsolva ezzel a dohányzás jutalmazó, megerősítő hatását. Elméletileg így elérhető az, hogy közömbössé válsz a cigarettára, mert már nem tapasztalod a szokásos kellemes élményt. Elméletileg!

Viszonylag gyorsan, már 2007-es év elején elérkeztek hazánkba a vareniklint hatóanyagú gyógyszerek. Készült egy kutatás 2007-ben, azon dohányosok között, akik maguk keresték fel orvosukat abból, hogy célból, hogy segítséget kapjanak a leszokásban. Ebben az egy éves időszakban a jelentkezők farmakoterápia keretén belül vareniklin hatóanyagú készítményt kaptak. A leszokási programnak volt egy aktív szakasza, ami 3 hónapig tartott. Ezalatt a résztvevők egy része szedte a gyógyszert, illetve kéthetente járt vizitre. A negyed év letelte után volt utánkövetés is.

Az eredmények szerint a program aktív szakasza után a résztvevők 39,7%-a maradt nemdohányzó. A program lezajlása utáni 6-18 hónapban a résztvevők 32,5% -ról lehetett elmondani, hogy leszokott. Ugyanezen programban, de más készítményt alkalmazó résztvevők utánkövetétes adatai valamivel alacsonyabbak voltak: 28,1%-uk maradt nemdohányzó. 

Csodaszer? Nem hiszem. Segíthet? Segíthet. A beválása, ahogy az eredmények is mutatják, kb. 30%-os.

Negatívumok közé sorolható a gyógyszer magas ára. Kiegészítve ezt azzal, hogy a kutatásban született egy olyan részeredmény is, hogy minél hosszabb ideig alkalmazta a páciens gyógyszert, annál nagyobb volt a valószínűsége, hogy sikerül letennie a cigarettát. Azoknál volt a legsikeresebb a program, akik a 3 hónap alatt 6 doboz gyógyszert használtak el. Egy kis számolással összegezném a piszkos anyagiakat: egy doboz vareniklin hatóanyagú gyógyszer kb 12.000 Ft. Hat doboz ezen a becsült áron 72.000 forint lenne. Soknak tűnhet. De! Ha mondjuk, ebben a három hónapban inkább elszívsz napi egy doboz cigit, az is legalább 81.000 forintodba kerül, ha 900 forintnak számolok egy doboz cigit.

Egy próbát megérhet. 

Angelika