Szenvedély vagy szenvedélybetegség

Ismeritek azt, hogy "Nem mindegy, hogy forogva mókázó róka, vagy morogva rókázó fóka"?

Hasonlóképp mondhatnám: Nem mindegy, hogy szenvedélyes dohányos, vagy szenvedélybetegségem a dohányzás. 

Fontos különbséget tenni a szenvedély és a szenvedélybetegség között. 

kép forrása

Amíg a szenvedély lehet egy építő energiaforrás, addig a szenvedélybetegség károsító hatása megmutatkozik a mindennapokban.

A szenvedélybetegségnek nevezhetők azok a viselkedésformák, melyek fölött nem tudsz kontrollt gyakorolni, és ezért kényszeresen újra és újra végrehajtod. Mindezt úgy teszed, hogy ez rád káros (és akár a környezetedre) következményeket ró.

A következmények kibukhatnak az egészségügyi állapotodban, pszichés állapotodban, társas kapcsolataidban, munka- vagy tanulmányi teljesítményedben. 

Lehet egy hobbid, amit szenvedéllyel művelsz. Még az is belefér, ha valamelyest ebben a tevékenységben kicsit megbillen a kontroll. Vegyük példának az olvasást. Megtörténhet, hogy egy-egy este kevesebbet alszol, mert még szeretnéd befejezni a 39. fejezetet. Ha másnap gond nélkül fel tudsz kelni, maximum egyel több kávét iszol, akkor az még belefér a szenvedély fogalomkörébe. 

Betegségről akkor beszélünk, ha az adott tevékenység kezd ártalmassá válni. Ha már éjszakákat csak olvasással töltesz, ha leépíted a kapcsolataidat, mert még be kell fejezned a fejezetet, vagy több könyvet veszel, mint amennyit megengedhetsz magadnak - ez már tekinthető olyan viselkedésnek, ami ártalmas következményekkel jár. 

Visszatérve a bevezető gondolatra: nem hiszem, hogy van eltérés a szenvedélyes dohányos és a szenvedélybeteg dohányzó között. A függőség kialakulása a dohányzás esetében óhatatlanul bekúszik a küszöb alatt, úgy hogy észre sem veszed. 

Zárásképp Zacher gondolatait idézném: "Szenvedély nélkül lehet élni, csak nem érdemes. De kell egy fék, meg kell húzni a határt."

Angelika

Forrás:  Demetrovics Zsolt (szerk): Az addiktológia alapjai I., Eötvös Kiadó, Budapest, 2007