Neked milyen vastag az agykérged?

A hosszú távú dohányzás sietteti az agykéreg vastagságának csökkenését, ez pedig a kognitív funkciók hanyatlását idézi elő - állítja egy új, nemzetközi vizsgálat.

Az agykéreg olyan alapvető funkciók működéséért felel, mint a memória, a beszélt nyelv, vagy az érzékelés. Egy nemzetközi kutatócsoport (McGill Egyetem, Edinburgh-i Egyetem) új 
tanulmánya most azt erősítette meg, hogy ezt a vitális agyterületet a hosszú távú dohányzás vékonyabbá teheti, a leszokással viszont a folyamat részben visszafordítható.

A kutatás során 44 férfit és 260 nőt vizsgáltak, az átlag életkor 73 év volt, a tesztalanyok dohányzók, leszokottak, és nemdohányzók voltak. Az alanyoknak MRI készülékkel vizsgálták agykérgük vastagságának állapotát.

„Azt találtuk, hogy a jelenlegi és volt dohányosok agyának számos részén az agykéreg vékonyabb volt, mint azoknál, akik soha nem vettek a kezükbe cigarettát. A dohányzás abbahagyását követő években azonban az agykérgi vastagság részben fokozatosan helyreállt – mondta dr. Sherif Karama, a tanulmány vezető szerzője. „Fontos hozzátenni ugyanakkor, hogy ez a folyamat rendkívül lassú, és a vastagság sosem lesz a régi. A cigarettát eldobó korábbi láncdohányosok agykérgi vastagsága még huszonöt évvel később is vékonyabbnak bizonyult az átlagosnál” – tette hozzá Karama.    

Az agykéreg vastagságának csökkenése az öregedéssel együtt járó folyamat, de ezt erősen felgyorsítja a dohányzás, és ez szellem hanyatláshoz vezethet. 

 

giphy.gif

 

Balázs

(Forrás: Origo, kép: giphy.com)

Címkék: agy butulás