Szoptatás és dohányzás

Egy endokrinológiai szaklapban megjelent tanulmányban azt vizsgálták, hogy milyen következményekkel lehet a gyerekekre, ha anyjuk a szoptatás időszaka alatt dohányzik.

kép forrása

 

Az eredmények kimutatták, hogy a dohányzás kifejti károsító hatását, minek következében nagyobb valószínűséggel jelenhet meg pajzsmirigy-alulműködés, kardiovaszkuláris betegségek, és elhízás a gyermek későbbi életében.

A kísérleteket patkányokon végezték, akikbe nikotin termelő implantátumokat ültettek, ezzel szimulálva a dohányzás hatását. Megfigyelték, hogy a nikotinimplantátummal rendelkező anyák tejével táplálkozó kis patkányok felnőve nagyobb számban mutatják az elhízás és a pajzsmirigy-alulműködés tüneteit, mint a hagyományosan felnövekedő patkányok. Ez az eredmény felhívja a tudományos szakemberek figyelmét annak vizsgálatára is, hogy az emberek szintjén ez az összefüggés, hogy valósul meg.

A Rio de Janeiró-i Egyetem tudományos munkatársai tovább vitték ezt a kutatást humán szinten, megvizsgálva a nikotin hosszú távú hatását. Azt találták, hogy az anyatejjel bejutó nikotin okozza a pajzsmirigyhormonok csökkent szintjét, a leptin hormonok alacsonyabb ellenálló képességét. Ez utóbbi közvetíti az információt arról, hogy mikor állj le az evéssel. Ez bizonyítja, hogy az embereknél hasonló módon fejti ki hatását a nikotin, melyet az anya a tejjel juttat el gyermeke szervezetébe.

Dr. Patricia Lisboa, a kutatás vezetője, nyilatkozatában kifejtette, hogy még egy rövid ideig tartó nikotin behatás a szoptatás alatt is képes hosszú távú káros hatást kifejteni a gyermek egészségére. Azzal a gondolattal zár, hogy a szoptatás alatti dohányzás van annyira káros, mint a terhesség alatti dohányzás.

A kutatási eredmények a nikotin hatását vizsgálták. Érdekelne, hogy vajon más, nikotin tartalmú készítmények (pl.: rágó, tapaszt, e-cigi) használata, milyen következményeket von maga után. Erre már ez a kutatás nem ad választ. 

Angelika

Forrás