Egészség, fittség, közmunkások

Ilyenek a közmunkások: dohányoznak, isznak és ezt el akarják sumákolni. Be kell őket terelni egy csoportba, és a lelkükre kell beszélni, hátha hat rájuk. Milyen jó, hogy az állam ilyen kedvesen gondoskodik ezekről a szerencsétlenekről. A nagyik viszont fittek, imádják a vízi tornát. 

Ez jutott eszembe a Teolon megjelent írás olvasása közben, amely a Tamásiban elindított Egészség, Fittség, Informálás programról szól. A város 125 millió forint támogatást nyert a program megvalósítására.

És hogy mi zavar engem? Idézek egy részt:

"De van olyan probléma, amelyet egyelőre igyekeznek a közmunkások a szőnyeg alá söpörni. A dohányzás jól látható, az alkohol fogyasztást, és az ebből adódó gondokat viszont, legalábbis egy darabig, lehet titkolni.

– Tapasztalatunk szerint hatvan közmunkásból ötvenöt dohányzik. Szerencsére ők is tudják, hogy le kellene szokniuk. Ennek segítése érdekében megalakult a dohányzásról leszoktató csoport. Nagyon jó fogadtatása van a „Fitt Nagyik” programnak is, a fürdőben nyugdíjasokból álló lelkes vízi torna csoport alakult. Az alkohollal kapcsolatban viszont a közmunkások nagyon zárkózottak, legfeljebb annyit mondanak: meg tudják állni az ivást – mesél tapasztalatairól Nyisztorné Bernáth Beáta."

Félelmetes ez az írás: lehajol a szegényekhez, és közben megalázza őket.  

Herbert J. Gans 1972-ben írta meg híre tanulmányát a Mire szolgálnak az érdemtelen szegények címűt. Nagyon aktuálisak a megállapításai, érdemes elolvasni. Egy kis részt kimásolok:

"Az érdemtelen szegények közvetett módon munkaalkalmat teremtenek a középosztály számára. Mivel az érdemtelen szegényekről úgy gondolják, hogy szocializációjuk elégtelen, hogy veszélyesek vagy valamiképpen nemkívánatosak, vagy társadalmilag elfogadható viselkedésre kell őket átképezni, vagy el kell különíteni őket a társadalom érdemteljesebb csoportjaitól. Mindeme tevékenységeket különböző szakképzett dolgozók végzik, közöttük sok értelmiségi. Ily módon az érdemtelen szegények hozzájárulnak ahhoz, hogy akadjon munkalehetőség szociális munkások, pszichológusok, viselkedésmódosító szakértők, rendőrök, bírók, börtönőrök számára – sőt még a társadalomtudósok számára is, akik kutatásokat végeznek a "legalul lévők" körében."

 

Balázs

Címkék: szegények