2040-re dohánymentes világot

A The Lancet brit orvosi szaklapban a közegészségügy vezető szakemberei megfogalmazták kiáltványukat: 

Legyen 2040-re dohánymentes a világ!

Ehhez elengedhetetlen a politikai támogatás, erősebb bizonyítékokon alapuló fellépés a dohányipar ellen, és így harminc éven belül elérhető lesz a dohánymentes világ, amiben a felnőttek kevesebb mint 5%-a nikotinfüggő.

Professzor Kenji Shibuya, a Tokiói Egyetem munkatársa elmondta, hogy általánosságban a dohányosok száma lassan csökken, de mivel a népesség száma növekedik szerte a világon, ezért 2025-re várhatóan még legalább egy milliárd dohányos lesz. 

Az alábbi grafikon jól szemlélteti, hogy a világ egyes részein 1996 óta, hogy alakult a dohányfogyasztás. 

tobacco_use_by_country_high_res_0_0.jpg

Kínában erős emelkedés indult meg köszönhetően a agresszív marketingnek és a dohányellenes törvények hiányának. Ez a grafikon is jól mutatja, hogy bár Észak Amerikában, Nyugat Európán csökkent a dohányzás, Kínában robbanásszerűen megemelkedett a dohányosok száma. A fogyasztás csak másképp oszlik el. 

Paul Billing, az American Lung Association alelnöke nyilatkozta, hogy a dohányipar a legnagyobb ellenségünk. "Olyan terméket állítanak elő, mely függőséget okoz és használata halálos betegségeket okoz; mégis képesek magukat a piacon tartani és hatalmas profitot aratni. Ne becsüljük alá az ellenséget"

A célok ki vannak tűzve, a terv meg van írva. Vajon eljöhet ez a vágyott jövőkép? 

Angelika

Forrás innen, és innen.