Ausztria szigorít

Az elmúlt években jártam néhányszor Bécsben, és fura volt az a nagy megengedés, ahogyan a dohányzáshoz viszonyultak. Szinte bárhol rá lehetett gyújtani, utcai automatákból is lehetett cigit venni, éttermekben, kávézókban kint volt a hamutartó. Persze a meglepődésem azért volt olyan nagy, mert már megszoktam az itthoni szigorú szabályokat. 2018-tól azonban változik a szabályozás Ausztriában is.

A törvénytervezet szerint tilos lesz dohányozni a vendéglátóhelyeken, klubhelyiségekben, sátoros szabadtéri eseményeken. A hotelek kialakíthatnak dohányzóhelyiséget, de ott sem ételt, sem italt nem lehet majd felszolgálni. Ha egy vendéglátóhely 2016-ig áttér a dohánymentességre, pénzügyi kedvezményt kap (ilyen nálunk nem volt, úgy emlékszem). 

Az osztrák vendéglátóipari szakszervezet üdvözölte a szigorítást, (ez is meglepő, nem? Nálunk nagy volt a félelem, hogy nem mennek majd a vendégek étterembe, ha nem lehet dohányozni. Aztán mégis mennek.) és reményét fejezte ki, hogy a vendéglátóhelyek többsége 2018 előtt dohánymentes lesz.

 

wien_ausbau_infrastruktur_fuer_zigarette-rauchen-aschenbecher20100812122817.jpg

 

Balázs

(Forrás: HVG, kép innen)