Mindfulness és a dohányzás

A mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája. Lényegében az "itt és most" ítélkezésmentes megélése. A mindfulness jellegzetességeihez tartozik:

  • a figyelmünk akaratlagos fókuszálása a pillanatra
  • a jelen megélése értékelés, ítélkezés nélkül
  • tudatos válasz (az automatikus helyett) az élményekre
  • az élményekre való kíváncsiság, érdeklődés
  • elfogadás („Fogadd azt, ami felmerül.”)

Egyelőre csak ennyiben részletezném a tudatos jelenlég fogalmát, de ha szeretnél még többet megtudni a mindfulnessről, akkor tudom ajánlani Szondy Máté: Megélni a pillanatot. Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája (2012) könyvét, amiben részletesen olvashatsz a témáról, és még hasznos gyakorlatokat és teszteket is találhatsz.

Amire most rátérnék, hogy három évvel ezelőtt születettet egy összehasonlító kutatás dohányosok részvételével. A résztvevők egy része egy mindfulness alapú dohányzásról leszoktató programban vett részt. A másik részük pedig egy hagyományosban, amely az elkerülő stratégiákra, illetve az életstílus-váltásra helyzete a hangsúlyt.

Az utánkövetés alapján a mindfulness alapú program hatékonyabbnak bizonyult, ugyanis 3 hónappal a kutatás után a mindfulness-es résztvevők 31%-a maradt dohánymentes, míg a másik csoport résztvevőinek csupán 6%-ra volt igaz ez az állítás.

diagram mindfulnes.jpg

A kutatás vezetője,Dr. Judson Brewer saját klinikai tapasztalataiból indult ki a vizsgálat tervezésekor és a sóvárgást helyezte a leszokás folyamatának középpontjába. Leszokóban lévő klienseinél az alábbi gyakorlatot alkalmazta:

Figyeld meg, ahogy a sóvárgás megjelenik. Fogadd a felmerülő élményt, ne ignoráld. Vizsgáld meg, ami felmerül. Kérdezd meg magadtól: Mi történik most a testemben? Tudatosítsd, hogy mindaz, ami megjelenik (például nyomás, tompultság, feszítés, stb.), csupán testérzés. Nem kell rá reagálnod, csak maradj együtt ezzel az élménnyel mindaddig, amíg nem enyhül.

Brewer szerint minél gyakrabban meg tudod élni és együtt tudsz maradni a sóvárgás élményével, az egyre inkább veszít erejéből, intenzitásából.

A mindfulness üzenete az, hogy ha megjelenik a sóvárgás gyötrő érzése, akkor az tud hosszútávon megoldás lenni, ha megpróbálsz ezzel együtt maradni, elfogadni azt, ami felmerül, ítéletmentesen. Ez a technika folyamatosságot igényel, hogy beérhessen annak pozitív hatása.

Kipróbálnád?

ng

Forrás