Az e-cigi ront vagy javít a daganatos beteg helyzetén?

„Az e-cigaretta nem segít a daganatos betegeknek felhagyni a dohányzással, mert a használata által még inkább a nikotin foglyaivá válnak.„

Erőteljes egy mondat. Főleg ha körültekintünk, és azt látjuk az e-cigi ártalmasságáról vagy hasznosságáról még heves viták folynak. A kérdés jelenleg eldöntetlen.

Egy újabb kutatási eredményről szeretnék Nektek beszámolni. Egészen friss, a hét elején került a nagyközönség elé.

Dr. Jamie Ostroff, a kutatás vezetője, következtetéseit egy 1.074 fős minta adatai alapján szűrte le. A résztvevők mind rákkal diagnosztizált betegek, akik dohányoztak és 2012 és 2013 között megfordultak az intézmény leszokást támogató programjában.

Az egy év leforgása alatt megfigyelhető volt az e-cigaretta használatának megháromszorozódása. Tehát, míg 2012-ben a résztvevők csak 10,6 %-a használt e-cigit, addig egy évre rá ez a szám már 38,5%-ra duzzadt.

A következő állításokat fogalmazzák meg azokról, akik hagyományos cigaretta mellett, még e-cigit is használtak:

  • fokozódott a nikotintól való függésük
  • több sikertelen leszokási kísérlet van mögöttük
  • nagyobb valószínűséggel voltak diagnosztizálva olyan daganatos betegséggel, mely a dohányzáshoz szorosabban kapcsolódik.
  • egy 7 napos nikotinmentes periódust közel ugyanolyan sikerrel jártak végig (44,4%), mint azok, akik nem használtak e-cigit (43,1%).

A kutatás vezetője még önmaga is körültekintően kezeli az eredményeit, és próbál a legvisszafogottabban nyilatkozni. Annyi javaslatot azért mégis tesz, hogy a következtetéseit érdemes szem előtt tartania egy orvosnak, amikor pszichoedukatív konzultáció közben alternatívákat javasol dohányzó, daganatos betegséggel éppen diagnosztizált kliensének. Az egyre növekvő elterjedése ellenére, lehet az e-cigi mégsem jó alternatíva a leszokás segítésében, pláne daganatos betegséggel küzdő emberek esetében.

Ez a kutatás sem hoz egyértelmű pontot a "Jó-e nekem, ha e-cigit szívok?" kérdés végére. Neked jó?

Angie

Forrás