E-cigaretta körkép

Pár nappal ezelőtt már foglalkoztunk érintőlegesen az e-cigi kérdésével. Most újra elővesszük ezt a témát. Az olvasók visszajelzése is azt mutatja, hogy nem lehet nem foglalkozni az e-cigi kérdésével. Egy olyan téma ez, ami most leginkább a vita szintjén zajlik, sok pro és kontra érvvel, leöntve egy nagy adag érzelmi öntettel, mely tartalmazza például a hálát, az erős elköteleződést, vagy éppen a bizonytalanságot és a kétséget.

Kezdjük a legelején.

Az e-cigaretta történetét röviden elmondom, itt találtam: 1927-ben Joseph Robinson benyújtotta a szabadalmát a szerkezetről, amit elektronikus párologtatónak nevezett. Ez volt az e-cigi őse. Még nem a dohányzás alternatívájának szánta, nikotint nem tartalmazott, de megjelenésében nagyon hasonlított a mai e-cigikre.

1963-ban Herbert A. Gilbert szabadalmat nyújtott be Pennsylvaniában, a füstmentes, dohányt nem tartalmazó cigarettáról. Ez sem tartalmazott nikotint, ízesített párát bocsátott ki. A készülék 1965-ben került forgalomba.

2000-ben az erős dohányos Hon Lik feltalálta az elektromos cigarettát. Az ötlet alvás közben jött, sokat köhögött, zihált és azt álmodta, hogy vízben fuldoklik. Az álom úgy folytatódott, hogy a víz elpárolgott, és ő ködben találta magát. Hon Lik lefordította az álmát, és megalkotta az elektronikus cigarettát, ami már nikotint is tartalmazott. 

2006-ban jelent meg az elektromos cigaretta Európában. 2007-2008-ban elérhetővé vált az Egyesült Államokban.

A működéséről annyit, hogy egy fűtőszál felmelegíti a tartályban lévő folyékony anyagot 50-60 fokra, porlasztja, és azt szívja be és fújja ki a használója. 

Magyarországon 2010 körül jelent meg, és nem váltott ki nagy visszhangot. Először, mint a dohányzásról leszoktató eszközt szerették volna eladni, de ma már inkább úgy hirdetik, mint a dohányzás egy kevésbé kártékony módja. 

A hazai szabályozás jelenleg elég kaotikus. Nem egyértelmű, hogy mit lehet forgalmazni és mit nem. Az alábbi videó is jól szemlélteti a helyzetet.

 

Mi a baj az e-cigivel? Valamiért nem jut nyugvópontra ez a vita.

A Német Rákutató Központ közleménye szerint nem veszélytelen az e-cigaretta használata. A nikotinon kívül is vannak benne olyan anyagok, melyek a légutakat ingerlik, ezek akár rákkeltők is lehetnek, például a formaldehid, acetaldehid vagy akrolein, nikkel vagy króm, nehézfémek, vagy egyéb szennyeződések, melyek a gyártási folyamat során képződnek.  Martina Pötschke-Langerrel, a Német Rákkutató Központ munkatársával olvashattok egy interjút németül itt. És olvashattok magyarul egy összefoglalót itt.

Dr. Mike Feinstein, az American Lung Association szóvivője szerint az embereknek fogalmuk sincs, hogy milyen vegyületeket lélegeznek be az e-cigikből.

Az Index arról ír, hogy ha a nikotint kivesszük a patronokból, akkor is számtalan veszélyes anyagot tartalmazhatnak. Például dietilén-glikolt,  ami légzési zavarokat okozhat, tetrametil-pirazint, ami agykárosodást okozhat, és a nikotintartalom sem feltétlenül annyi, amennyit feltüntetnek rajta.

Ez a cikk arról számol be, hogy Constantine I. Vardavas 30 egészséges, nemdohányzóval végzett vizsgálatot. A résztvevőknek öt percig nikotin nélküli e-cigarettát kellett szívniuk. Utána légzésvizsgálatot végeztek, és azt tapasztalták, hogy már 5 percnyi használat is jelentős légúti összehúzódásokat és gyulladást okozott a résztvevőkben.

És még egy gondolat a nikotinról, melyről eddig azt hittük, hogy nem felelős a rákért. A Virginiai Bioinformatikai Intézet kutatása azt igazolta, hogy a nikotin olyan mutációt képes okoz a sejtekben, amely nagyon hasonlít az úgynevezett oxidatív stresszhez, a rák egyik ismert kiváltó tényezőjéhez. Ez azt jelenti, hogy a nikotin önmagában is képes lehet hozzájárulni a rák kialakulásához. Erről olvashattok itt.

Augusztus végén a WHO kiadta várva várt jelentését az e-cigarettáról, melyben javaslatot tesz az e-cigaretták elleni szigorúbb fellépésre. A világszervezet is elismeri, hogy utalnak jelek arra, hogy az e-cigaretta kevésbé káros, mint egy hagyományos cigi, de elutasítja azt a marketing üzenetet, miszerint az e-cigiből származó légnemű anyag csak "vízpára" lenne. A WHO tiltaná, hogy azzal az üzenettel reklámozzák ezt a terméket, hogy segít a dohányzásról való leszokásban.A WHO tiltakozásának oka, hogy ezt a tényt semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá.

A jelentésben kirajzolódik még az is - ami még inkább megindokolja a szigorítást -, hogy a fiatalok körében egyre közkedveltebb ("menőbb") az e-cigi használata. 2013-ban negyed millió fiatal használt e-cigarettát úgy, hogy soha sem gyújtott rá hagyományos cigarettára. Ez a számadat háromszor több, mint a 2011-es.

forrás

Számos oldalról támadják ezt az aggodalmat. De függetlenül attól, hogy ezek a fiatalok nikotinos vagy nem nikotinos e-liquidet használnak, a kockázat nem hagyható figyelmen kívül. Amíg használja az e-cigit, láthatatlanul behuzalozza magában a dohányzás rituáléját, minden szívással megerősítve azt a gondolatot, hogy "E-cigizni jó." És innen már csak egy lépés, hogy elvesszen az 'e' betű a cigizni szó elől.

 

E bejegyzés címe körképet ígér. Ha laikusként szeretnél tájékozódni arról, hogy milyen állásponton van az e-cigi témája, akkor nehéz helyzetben találod magad. Egymásnak teljesen ellentmondó cikket találhatunk a neten.

Erre jó példa, hogy születik egy írás az e-cigiről a Dohányzás Fókuszpont honlapján, majd később megtalálhatod ennek, az e-cigi pártolók által levezetett verzióját. Ugyanez igaz a WHO jelentésére is, melyre már elkészültek a reakciók, ellenvélemények. Mi akkor az igazság?

 

1964. január 11-én Luther Terry sajtótájékoztatót hívott össze, melyen bejelentette, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz.

A képen Luther Terry szerepel, ahogy kezében tartja azt a 387 oldalas jelentést,melyben bizonyítja a dohányzás okozta tüdőrák és szívproblémák közötti közvetlen kapcsolatot, 1964.01.11.

Ez a bejelentés elindított egy folyamatot, mely 50 évvel később, a mi jelenünkben, egy olyan közös tudássá fonódott össze, mely szerint a dohányzás káros az egészségre. Luther Terry kutatása hatására a hagyományos cigi körül hasonló viták folytak akkor, mint ma az e-cigi körül. Vajon hasonló utat jár majd be az e-cigaretta, mint amilyet a hagyományos cigaretta bejárt? 

Kevés objektív tény, kapaszkodó található, mely végleges pontot hozhatna a vita végére. Ez a bizonytalanság mégis inkább azt üzeni, hogy kezeld fenntartásokkal az e-cigarettát. Még nem tudni, hogy mit tartalmaz az e-liqiud. Még nem tudni, milyen élettani hatásai vannak. Nincs egységes közös tudás, de van annál több, egymásnak ellentmondó egyéni megélés, történet, vélemény, nézet és érv. Ennek a tengere zúdul ma azokra is, akik próbálnak kiutat találni a dohányzás útvesztőjéből.

Balázs és Angie