Változás - fenntartani a dohánymentes életet

A kérdés: Hogyan őrzöm meg a dohánymentes állapotot?

Az tekinthető sikeres változásnak, amit sikerül fenntartani egy egész életen át. Nem hetekig, nem hónapokig és nem is évekig. Életed utolsó napjáig.

Amire feltétlenül szükséged lesz, az hosszú időn át fenntartott erőfeszítés és az átalakított életmód.

Nézzük röviden át, hogy mik segítenek a változás fenntartásában.

Az elköteleződés a változás mellett fontos, de nem elegendő. A környezeted ellenőrzése épp úgy része kell, hogy legyen ennek a folyamatnak. A fenntartás első hónapjaiban bölcs dolog elkerülni azokat az embereket, helyeket vagy dolgokat, akik vagy amelyek komoly veszélybe sodorhatják a dohánymentes napjaidat. Ahogy gyűlnek a hónapok és telik az idő észreveszed, ahogy növekszik az önbizalmad, csökkennek a kísértések, illetve egyre könnyebben viseled/kezeled azon helyzeteket, ahol az élet megkínál egy szál cigarettával. A környezet ellenőrzése nem a gyengeség bizonyítéka, hanem az egészséges előrelátás és a bölcsesség jele.

Meg kell tanulnod helyettesíteni a régi, problémás viselkedést. Gyakori, hogy a stressz váltja ki a problémás viselkedést, esetünkben a bagózást. Ezért lenne kiváltképp fontos, hogy kidolgozd annak módját, hogy meg tudj küzdeni a mindennapi stresszel. Itt jön számításba a mozgás. Igen elcsépelt frázisként hathat, de valahogy a mozgás sok helyzetben jó ütőkártya. Ideges vagy? Fuss egy kört, vagy ússz le pár hossz, vagy menj el teniszezni. Kinek, mi tetszik. Nem csak a stressz levezetése céljából lesz örömforrás a mozgás. A tested adja a visszajelzéseket arról, hogy ahogy tisztul a szervezeted, úgy egyre jobb az állóképességed.

 

A változás fenntartása egy életreszóló terv. Mi van akkor, amikor a tervbe hiba csúszik? Évek telnek el, hogy már nem gyújtottál rá. Egyszer csak visszakerülsz régi életed egyik színterére, vagy csak eláraszt egy emlék, gondolat, érzés és megtörténik…megtörténik, hogy elszívsz egy szál cigarettát. Figyelmesnek kell lenni, hogy ebből a botlásból ne legyen nagyobb visszalépés.

Mit lehet tenni?

Vállald fel, hogy tényleg elszívtad azt a cigit. A sebezhetőségedet megérezheted ebben. Vannak olyan helyzetek, melyek jobban hívják a dohányzás utáni vágyad. Maradj meg racionális. Ne kezdj el katasztrofizálni és végletekben gondolkozni. Az elszívott cigi miatt érzett lelkiismeret furdalás ösztönözhet az önostorozásra. Légy figyelmes ezeknél a pillanatoknál. Csak annyit szemrehányást tégy magadnak, amennyit ténylegesen megkíván a helyzet.

„Elszívtam azt a cigit? – El.

Hibát követtem el? – Igen.

Megtörténhet ez máskor is? – Igen.

Meg fog történni? – Nem.

Miért nem? – Azért, mert az hogy most hibát követtem el, az nem azt jelenti, hogy képtelen vagyok folytatni a dohánymentes életet.

Folytatom a dohánymentes életet? – Igen.„

A fenti belső dialógusban fellelhető a felelősség felvállalása, a racionális látásmód és az erős bizalom önmagamban.

 

Türelem és kitartás – ez a két szó kell, hogy végigkísérje a változás folyamatát és annak fenntartását. Nem tud minden egyszerre megtörténni ebben a folyamatban, és a távoli jövőbe nyúlik a hatása mindannak, amit most megteszel a változásért.

Most még csak sejtéseid lehetnek arról, hogy a változásra való elköteleződésed, a belefektetett idő, energia és az új életmódod fenntartása, mennyi évet adhat még pluszba az életedhez.

Angelika

Forrás: Carlo C. DiClemente, John C. Norcross, James O. Prochaska: Valódi újrakezdés (2009).

Előzmények:

  1. Változás Prológus
  2. Változás alapanyagok
  3. Változás szakaszai
  4. Változás - a fontolgatás előtt
  5. Változás - Fontolgatás
  6. Változás - Felkészülés
  7. Változás - Itt az idő a cselekvésre!