Változás - Itt az idő a cselekvésre!

Újabb résszel bővül a Változás sorozat. Mostani epizód a Cselekvés szakaszával foglalkozik

Mivel indul a cselekvés? Azt hinnéd cselekvéssel. De nem!

A cselekvés az elköteleződéseddel indul, ezután tudsz a tettek mezejére lépni.

Ami ebben a szakaszban fontos, hogy megtaláld azt az alternatívát, ami felváltja, helyettesíti a problémás viselkedést. Ebben az esetben lehet használható számodra a figyelemelterelés technikája.

Arra a kérdésre kell választ találnod, hogy mi a cselekvés, ami kizárja a dohányzást?

Jön az a kínzó érzés, hogy „hú, de rágyújtanék”. Mit tehetsz?

Kimész fát aprítani.

Ráülsz a szobabiciklidre és tekersz egyet.

Kitakaríthatsz.

Főzhetsz egy jó ebédet a gyerekeidnek.

Elmondod fennhangon az Om mani padme hum mantrát.

Lenyírod a füvet.

Nyomogatod a stresszlabdád.

Locsolgatod a kerted a virtuális tanyádon.

 

Fontod, hogy olyan helyettesítő tevékenységet válasszunk, ami szórakoztató, de legalább élvezhető, nem ártalmas és összeegyeztethetetlen a dohányzással.

 

Számomra kérdéses, hogy a nikotinos rágó, vagy az elektromos cigaretta hova sorolható. Mert mondhatni, nem ártalmas (bár ez sem egyértelmű), mégis van némi ellentmondás a használatukban. Én inkább ezeket „nem optimális helyettesítésnek” nevezném el.

 

Még amire szükségünk lesz ebben a szakaszban, az a helyzetünk megváltoztatása. Ebbe beletartozik a környezetünk újraszervezése, annak céljából, hogy csökkenjen a dohányzásra ösztökélő ingerek. Például, már nem jársz le dohányozni a kollégáiddal. Felszámolod azokat a dugi-cigiket a lakásodban, munkahelyeden, melyeket „vészhelyzet esetére” tartogattál.

 

Az önjutalmazásról már beszámoltam egy korábbi bejegyzésben. Itt és most, a cselekvés időszakában fontos, hogy tudd ezt használni. Nem kéne erről beszélnünk, ha az önmagában jutalmazó lenne, hogy ellenállunk a csábításnak. Ezzel szemben sóvárogni kellemetlen és feszítő dolog. A sóvárgás pillanatában nem jut eszembe, hogy „Ej, de jó, hogy nem gyújtok rá! De ügyes vagyok.” Szükséges egyéb más olyan tevékenység is, ami megerősítő lehet a cigi letétele mellett. Képzeld el a helyzetet: Tegnap letettem a cigit. Annyi feszültség van bennem, hogy este muszáj futnom egy kört. Majd másnap is, és következő nap is. A hét végére azt veszed észre, hogy mire hazaérsz, már nem köpöd ki a tüdőd, még talán az is belefér, hogy nem lifttel mész fel az ötödikre. Érzed magadon, ahogy javul a kondíciód, ahogy erősödsz. Megszületik a gondolat benned: „Egyre erősebb és erősebb vagyok.„

Ezek a mondatok, megélések mind beépülnek az önmagunkról alkotott képünkbe. Nem hiába hangoztatják Prochaskáék is, hogy a változás nem csak a viselkedési szinten zajlik. Egész lényünkre kihat. El tudod képzelni, hogy ha egyre többször éled meg azt, hogy kitartottál, hogy erős voltál, az mindenképp pozitív irányba billenti az énképed.

Angie

Forrás: Carlo C. DiClemente, John C. Norcross, James O. Prochaska: Valódi újrakezdés (2009).

Előzmények:

  1. Változás Prológus
  2. Változás alapanyagok
  3. Változás szakaszai
  4. Változás - a fontolgatás előtt
  5. Változás - Fontolgatás
  6. Változás - Felkészülés