The human body, a kiállítás

Pár évvel ezelőtt ellátogatott Magyarországra a The Human Body kiállítás, ami több mint 150, különleges eljárással preparált emberi testet illetve testrészt mutatott be.

Anno végignéztem ezt a kiállítást, pár dolog a mai napig élénken él emlékeimben. Nagyon látványos volt, és annak tudata, hogy valaha élő emberek preparátumait nézem még intenzívebbé tette az élményt.

Ami leginkább megmaradt bennem, az a testünk vérhálózatának háromdimenziós képe. Neten böngészve találtam pár képet. Erre emlékszem én is:

Azok a finom részletek, ahogy az érhálózat kirajzolja az emberi porcikák jellegzetes vonalait. Elképesztő látvány, döbbenetes volt ezzel szembesülni.

Hogy valahogy kapcsolódjak a dohányzáshoz is: a kiállításnak különböző szekciói voltak, és az egyik ilyen az egészséges kontra beteg szervek bemutatása volt. Kihagyhatatlan ziccer ilyen közegben nem feldolgozni a dohányzás okozta szervezeti károk témáját. Hát ők sem hagyták ki. Íme:

Dia1.JPG

 

Nem tudom, hogy az ilyen képek ösztönöznek bárkit bármire is. Annyi biztos, hogy a kiállítás önmagában egyszerre volt hátborzongató és lenyűgöző. A preparált embereket között sétálva megérintett a a halandóság és a halhatatlanság szele egyaránt.

 ng