Leszokás és hízás?

Érdekes cikk jelent meg a dohányzók és nem dohányzók testsúlyáról, testtömeg indexük összehasonlításáról.

A cikk szerint megdőlni látszik az a korábbi tévhit, hogy a dohányzástól soványabbak leszünk. Osztrák kutatók 986 banki alkalmazott éves orvosi vizsgálati adatait elemezték, és azt találták, hogy minél több cigarettát szívott valaki, annál nagyobb volt a testsúlya és a testtömeg-indexe. A kevés, vagy közepes mennyiségű cigarettát szívókhoz képest az erős dohányosok tíz kilóval voltak nehezebbek. Az erős dohányosok vérzsírösszetétele is egészségtelen volt, és az éhgyomori vércukorértékük is magasabb.

Az orvos válaszol rovatban tanácsot is kért egy olvasó, az ő véleménye nem egyezett a cikkben foglaltakkal. Zsuzsa tíz kilót hízott a leszokást követő három hónap alatt. Miért lehet ez? Aranyosi Ervin, életviteli tanácsadó, nevetés terapeuta válaszolt Zsuzsának. Arra helyezte a hangsúlyt, hogy a dohányzást a félelmeink és a stressz ellen használjuk. Ha abbahagyjuk a dohányzást, a félelmünket úgy próbáljuk csökkenteni, hogy megnöveljük a testfelületünket, nagyobbnak akarjuk mutatni magunkat. 

Down-and-out-in-Corn-Beef-Island.jpg

Hogy a frissen leszokott dohányos miért hízik, arra sokféle magyarázat lehet. Ez a cikk a bélflórában látja a különbséget. Vagyis, hogy a leszokás után megváltozik a bélrendszerben lévő baktériumok összetétele. A proteobaktériumok és a bakteriodok száma növekszik, míg a Firmicutis baktériumok és az aktinobaktériumok száma visszaesik. Ez azt eredményezi, hogy hatékonyabban használjuk fel a tápanyagot, tehát hízunk.

Itt meg azt írják, hogy a dohányzás felgyorsítja azoknak a géneknek a működését, melyek a zsírlebontásért felelnek. Ez a bizonyos AZGP1 nevű gén, mely nagyobb aktivitást mutat a dohányzóknál, mint a nem dohányzóknál. 

Ez a cikk a Yale Egyetem kutatására hivatkozva azt állítja, hogy a a nikotin olyan jelek kibocsátásásra készteti az agyi sejteket, amelyek arra irányulnak, hogy az illető ne egyen tovább ha már jól lakott. Kísérleti egerek, mikor nikotin származékot kaptak, kevesebbet kezdtek enni. 

Aztán itt van még ez a kutatás is: osztrák kutatók úgy találták, hogy inzulin-kiválasztás változásai kapcsolatba hozhatók a leszokás utáni hízással.A kiísérleti alanyok, akik leszoktató programban résztvevő dohányosok voltak az absztinencia harmadik hónapjánál jelentős éhgyomri inzulinrezisztenciát mutattak. Ez összefüggésben állhat a leszokás után tapasztalható fokozott szénhidrát utáni vággyal és hízással. De ez egy átmeneti állapot, mert ezeket a változásokat nem mutatták ki hat hónap után.

Szóval sokféle elmélet és kutatás van ebben a témában. 


És te? Híztál? Vagy nem híztál? Mi történt?

 

Balázs

 

(Kép forrása.)

 

 

Címkék: hízás