A varázsgomba segíthet a leszokásban

A Johns Hopkins kutatói múlt héten egy figyelemfelkeltő kutatási eredményről számoltak be, mely segíthet megszabadulni a cigitől azon személyeknek, akik hosszú ideje dohányoznak és számtalan sikertelen leszokási próbálkozáson vannak túl.

Jelige: kognitív viselkedésterápia megfűszerezve egy kis varázsgombával

A kutatásukban 15 személy vett részt, akik egyrészt egy kognitív viselkedésterápiás folyamatban voltak, másrészt kontrollált és monitorozott körülmények között psylocybint fogyasztottak, ami a varázsgombaként ismert hallucinogén szer egyik fő hatóanyaga.

Hogy is épült fel ez a kutatás?

A résztvevők mind mentálisan, mind fizikailag egészségesek voltak. 10 férfi és 5 nő vett részt a kutatásban, átlag életkoruk 51 év volt. Átlagosan 31 éve dohányoztak és 19 cigarettát szívtak naponta, és számtalan sikertelen leszokási kísérleten voltak már túl.

A résztvevők által kitűzött első dohánymentes napon, monitorozott körülmények között megkapták az első adag psylocybin tablettát (természetesen, miután tájékoztatták őket annak hatásáról). Ez megismétlődött két hét múlva, illetve nyolc hét múlva. A varázsgombák hatása 6-7 óráig is eltarthatnak. Ez idő alatt a résztvevők kényelmes körülmények között „utazhattak”, annak biztonságával, hogy két kutató figyelte utazásukat. Ez alatt az idő alatt szemtakarót viseltek, zenét hallgattak és próbálták őket arra ösztökélni, hogy figyeljenek a belső tapasztalásaikra.

Fontos része a kutatásnak, hogy varázsgombás tapasztaltok mellett, a résztvevők hetente jártak kognitív viselkedésterápiára, melynek célja a dohányzásról való leszokást elősegítő technikák megismertetése.

Matthew W. Johnson, a kutatás vezetője, beszámol arról, hogy a nikotin-absztinencia aránya hat hónap után 80%-os volt. Ez az eredmény messze túlszárnyalja bármely más dohányzásról leszoktató program vagy technika sikerességét. „A psylocybin gondos előkészítése és a folyamat monitorozása, illetve a terápiás támogatás együttesen vezet egy mélyebb megértéshez, a belső motivációk változásához.” – Johnson szerint.

A kutatók kihangsúlyozzák, hogy az eredményeikkel nem akarják a kétségbeesett leszokókat felbátorítani a pszichedelikus droghasználatra. A kutatásban tiszta keretek, ellenőrzött feltételek között használták a varázsgombákat, és mindezt egy kognitív viselkedésterápiás közegbe ágyazták be.

A psylocybin tehát segítségül szolgálhat abban, hogy megtörje azon gondolkodási és viselkedési mintákat, melyek a dohányzás hosszú évei alatt belénk rögzültek.

 

Angie

Forrás