Nikotin City

„Egy fegyveres konfliktus, amelyben a tejútrendszer legegészségesebb emberei küzdöttek a legboldogabbak ellen egy apró, légkör nélküli bolygóra épült kupolaváros falai között.

Az egész egy jelentéktelennek tűnő aprósággal kezdődött, amit a legalapvetőbb írt és íratlan egészségügyi szabályok ellenére követtek el.

Háromszáz év után valaki újra rágyújtott egy szál cigarettára.

Így indul Királyházi Csaba novellája egy elképzelt világról, amelyben az élők holtakként járnak nikotinfüstös valóságukban.

Magát a novellát az ez évben kiadott, „Falak mögött a világ” című magyar science fiction antológiában találhatjátok.

A szerző egy kupolaváros múltját és mindennapját mutatja be nekünk. A városba (Új-Mineapolisba) költözött lakók ízérzékelése - különböző tényezők együttjárása végett – megváltozott, és... 

„Ekkoriban megtörtént, hogy valaki hozzájutott egy csomag cigarettához.”

Nem szeretném lelőni a történetet. Inkább csak képszerűen bemutatni azt a világot, ahol a dohányfüst a minden. Királyházi Csaba szerint ez a világ így néz ki:

A dohányzás hatása leírhatatlan élményt gyakorolt Új-Mineapolis megváltozott érzékelésű lakóira…sohasem tapasztaltak még annyira kellemes, szinte eufórikus ízt és illatot, amit a füstölés közben éreztek.

Csak pár hét kellett hozzá, hogy mindenki rászokjon a bagóra.

A nikotinfüggőségben tobzódó lakosságnak mindene megvolt, amire csak vágyott. A dohányáru alanyi jogon járt mindenkinek,…

…az egyre kevésbé praktikus cigaretták és szivarok meggyújtását és szívását helyettesítendő, dohányégetőket és füstadagolókat szereltek a kupola légkörszabályozó berendezéseire. Így az egész várost eláraszthatták a finom parázslásból származó, ellenőrzött összetételű, szürkéskék cigarettafüsttel.

Ebben a világban egy harminc éves már öregnek számít, az emberek arca aszott, múmiaszerű, a vékony bőr alól a koponyacsont részletei kirajzolódnak, amiből ritkás, szürke hajcsomók nőnek.

A novella főszereplője Harold, aki leélte kiszabott rövid életét a kupolában, majd kiszakadt ebből a világból. Harold szemén keresztül láthatjuk mindkét valóságot. A két világ találkozása után érthetjük meg a szerző bevezető gondolatait: valaki rágyújtott egy szál cigarettára és kialakult egy fegyveres konfliktus.

 

Angie