Ha csak az egyik fél dohányzik

Számtalan olyan párt ismerhetünk magunk körül, ahol csak az egyik tag dohányzik. Vagy lehet te magad is voltál olyan kapcsolatban, ahol Te voltál a dohányos-, vagy épp a nem dohányos társa.

forrás

Milyen módon hathat a kapcsolatokra a dohányzás? Milyen módon viszonyulhat a nemdohányzó partner a nikotinfüggőséghez? Milyen témákat érint egy párkapcsolatban a dohányzás?

Fellelhető pár kutatási eredmény miszerint a dohányzás 53%-ra növeli a válás kockázatát. A kutatók értelmezése szerint, nem a cigit kell közvetlenül a kapcsolatok megrontójának tekinteni. Hanem inkább a dohányosokhoz kapcsolhatók olyan jellemvonások, melyek nagyobb valószínűséggel előrevetítik a válás lehetőségét.

Számtalan jelenet lejátszódhat a dohányos és a nem dohányos partnere között. Sokan beszélgetnek erről a témáról. A válaszok legtöbb helyen így kezdődnek:

"Én ezen cseppet sem veszekednék, van annyi toleranciám, 
hogy elfogadjam."

vagy

"Én sem dohányzom, és nem tudnék olyannal összejönni, 
aki dohányzik,..."

Nagyon sok szintje létezhet a dohányzás elfogadásnak és elutasításának a párkapcsolatban. Mintha egy egyenlet két végén helyezkednének ezek el, telis-tele köztes megoldásokkal.

Ilyen átmenetet képvisel ez a hozzászólás is, mely közelebb helyezhető az "Elfogadom, hogy dohányzol" végéhez.

"A párom dohányzik, én 9 éve nem. Emiatt nem b****gatom, az ő egészsége. Mondjuk nem bánnám, ha abbahagyná, csak előnye származna belőle. Ami viszont zavar, hogy a lakásban szívja, a fürdőszobában. Van ablak, de pici a lakás, simán kijön a szag, és körbejár, csak ő ezt nem érzi. 2 kisgyerekünk is van, miattuk idegesít a dolog. Függőfolyosónk van, ki is léphetne az ajtó elé, de nem." forrás

 

Az elutasításra hajazó reakciókat jól szemlélteti az alábbi jelenet:

 

Te hova helyezed magad ezen az egyenesen? A másik oldalhoz is lenne egy kérdésem: dohányosként, milyen hozzáállást kívánnál a párodtól?

Angelika