Háziállatok és a füst

Gondolom, senkinek sem okoz meglepetést, hogy a másodlagos dohányfüst a háziállatokat is károsíthatja.

A malignus limphoma kétszer olyan gyakran fordul elő dohányosfüstös lakásban élő macskáknál, mint egészséges környezetben élő társaiknál. Ez egy agresszív típusú rák, négyből három macska egy éven belül belepusztul. A laphámrák a macska szájában alakul ki. mert a tisztogatás során lenyalogatja a dohányfüsttel a bundájára rakódott rákkeltő anyagokat. Ha a gazda naponta 1-19 szál cigarettát szív el a macskája mellett, ez négyszeresére növeli a szájüregi rák kockázatát. Ezen kívül hajlamosabbak különböző légzőszervi betegségekre is.

Kutyáknál orr-rák, és tüdőrák fordul elő gyakrabban. A hosszú orrú kutyák inkább az orr-ráknak vannak kitéve, mert a nagyobb felületen jobban összegyűlnek a rákkeltő anyagok. A rövidebb orrú kutyáknál a tüdőrák a gyakoribb, hiszen náluk a füst könnyebben a tüdőbe jut. A kutya mérete is befolyásolja az egészségügyi kockázatot. A kisebb méretű kutyák általában többet vannak a gazdáik közvetlen közelében, és ha a gazdi dohányzik, jobban ki vannak téve a füstnek.

A madaraknál tüdőrák, tüdőgyulladás, szem-, bőr- és szívproblémák fordulhatnak elő. 

Veszélyezteti az állatok életét az is, ha kíváncsiságból esznek valamilyen rosszul tárolt dohánytermékből, és nikotinmérgezést kapnak. 

4e84f33b8f199.image_.jpg

                                                         

Balázs

Forrás  Forrás Forrás