Megmagyarázom a megmagyaráznivalót

Miért dohányzol? Van válaszod erre a kérdésre?

Találtam olyat, akinek van. Innen merítek néhány "választ". 

"Megnyugtat, ellazít, baromi jó érzés. Aki nem dohányzik el se tudja képzelni milyen jó. De teszek egy kísérletet. Gondoljátok el milyen érzés amikor nagyon kell pisilnek, és eljuttok a wc-be és megkönnyebbültök. Ugyanezt érzi aki rágyújt. Másokat nem károsítok vele."

"Azért írtam, hogy nem károsítok másokat, mert családi körben sosem gyújtok rá. Mélyen elítélem azokat akik gyerekeket és/vagy családjukat rákényszerítik a füstjük beszívására. Haverok nagy része dohányzik, akik meg nem azok nem jönnek ki velünk rágyújtani. A legjobb beszélgetésekből persze kimaradnak ;)"

Bedobok ide most egy, a pszichológiában jól ismert, de laikusok által is gyakran használt fogalmat: racionalizáció.

kép forrása

A racionalizáció jelenségének megfogalmazása Freudhoz nyúlik vissza. Ez egy, abból a számtalan elhárító mechanizmusból, amit az emberi psziché alkalmaz belső konfliktusai enyhítésére.

A hivatalos definíciója valahogy így hangzik: 

A racionalizálás során valamilyen ésszerű vagy ésszerűnek látszó magyarázatot teremtünk saját viselkedésünk, beállítódásunk alátámasztására, amely megteremti a cselekvés ideológiáját. A racionalizálás folyamatában ésszerűsítő magyarázatokba, indoklásokba menekülünk. 

Téves az az elképzelés, hogy a racionalizálás mások megtévesztésére irányul. Valójában a saját feszültségünk, lelkiismeret-furdalásunk enyhítését szolgálja. Mindazok, akik használják a racionalizálást, meg tudják győzni önmaguk viselkedésük ésszerű, valóságos és helyénvaló voltáról. 

Te hogyan racionalizálod azt, hogy minden egyes szál cigarettával a szervezeted ellen dolgozol? 

Angelika

Forrás: Rudas János (szerk.): Önismereti csoportok. Animula, 2001

 

A fenti témához kapcsolódó bejegyzést még itt találhatsz