Jó tüdő - rossz tüdő

Az egy dohányzó és egy nemdohányzó ember tüdejének összehasonlítása a boncasztalon - féle képek soha nem voltak rám hatással, nem rettentettek el a dohányzástól, pedig annak szánták őket. Arra gondoltam, hogy végül is a nemdohányzó is meghalt, és elég soványka nyereség, hogy a tüdeje rózsaszín maradt. Persze ez nem ilyen egyszerű, de bennem mégiscsak ez fogalmazódott meg akkor a képeket nézegetve. Biztosan másban tartalmasabb és értelmesebb gondolatok születtek a képek láttán, úgyhogy nincs is ezzel semmi baj.

Ez az egész dolog a Blikk cikkét olvasva jutott eszembe. Már a címe is szenzációs: Rothadó tüdős képekkel sokkolják a dohányosokat. Mégpedig Kínában.

WHO szerint Kína a világ legnagyobb dohánygyártó és egyben dohányfogyasztó országa. Háromszáz-millióan dohányoznak, évente nagyjából egymillióan halnak bele a dohányzásba, és százezerre becsülik azok számát, akiknek a halála a passzív dohányzással függ össze. A WHO korábban arra figyelmeztette Kínát, hogy a dohányos halottak száma 2050-re elérheti az évi hárommilliót, ha nem tesznek valamit A rothadó tüdős képek pedig egy dohányzás ellenes kampány részei. A felvételeket a tévében mutatták be, hátha így kevesebben fognak dohányozni.

Ebbe a posztba most nem rakok képet, mert a blog indulásakor Angelikával azt beszéltük meg, hogy csak a legritkább esetben lesznek a blogon rothadó tüdős képek.

De ha nem bírtok magatokkal, itt megnézhetitek

 

forrás: Blikk, HVG

 

Balázs

Címkék: kampány tüdő Kina