Tűz van, babám!

Nem, most nem a Miloš Forman által rendezett filmklasszikusról lesz szó. 

Országos adatok alapján, az alábbi dolgok vezetnek leggyakrabban tűzhöz: 

  • Nyílt láng
  • Rövidzárlat
  • Dohányzás

     

Készültek felmérések arról, hogy a dohányzás hatalmas emberi veszteséget és anyagi kárt okoz a tűzkatasztrófák révén. 

A kutatók becslése szerint a több mint egymilliárd dohányos meggyújtotta évi hatbillió cigaretta 27,2 milliárd dollárnyi tűzkárt okoz a világon. Körülbelül 300.000 ember hal meg évente a világon tűzhalálban, és ennek 10 százaléka fakad a dohányzásból. 

Visszaemlékezhetünk néhány emlékezetes tűzesetre, amelyeket a dohányzás okozott:

1999-ben a Mont Blanc alagútjában keletkezett tűzesetet egy autóból kidobott égő csikk okozta. Harmincnyolc emberi életet követelt, rengetegen megsebesültek, több mint egymilliárd dollár anyagi kár keletkezett.

kép forrása

 

1987. november 18-án a londoni metró King’s Cross állomásán egy égő csikk átesett a mozgólépcső résén, és felgyújtotta az odalent felgyülemlett port. A tűzben és a miatta kitört pánikban 31 ember vesztette életét, rengeteg volt a sérült. Hetekre megbénult a metró közlekedése is. 

kép forrása

 

1991. október 20-án Kaliforniában egy eldobott cigaretta okozta az Oakland Hills tüzét, melyben 4000 otthon pusztult el, 10 000 ember vált hajléktalanná. A becsült kár több mint 1,5 milliárd dollár.

kép forrása

 

1947-ben Texas Cityben 2.100 tonnányi ammónium-nitrát robbanását egy égő cigaretta okozta. A következmények hatalmasak voltak, ugyanis közel 600 emberélet veszett oda, 4100 sebesültek meg, a város épületeinek 90 százaléka dőlt romba, és az anyagi kár több mint 4 milliárd dollár.

kép forrása

Szóval, csak óvatosan!

Angelika

Forrás