Tilos lesz dohányozni a filmekben?

Olaszország egészségügyi minisztere, Beatrice Lorenzin, nemrégiben egy új törvényjavaslatot nyújtott be. Célja, hogy minden nyilvános helyen legyen tilos a dohányzás. Beleértve a tengerpartokat, parkokat, stadionokat, stb. 

A törvényjavaslat még arra is kitér, hogy legyen tilos a dohányzás az olasz filmekben is.

KépOrszágúton című filmből, melyet  rendezett

Ez a kiegészítés igen nagy port kavart az olasz filmesek körében. A La repubblica című lapban megjelent nyílt levelükben közölték tiltakozásukat. Paolo SorrentinoOscar-díjas film rendező, értelmetlennek találja ezt a korlátozást. Véleménye szerint az emberi tökéletlenséghez hozzátartozik a dohányzás aspektusa is. Érvelésében hozzáteszi, hogy ezen az úton haladva számtalan más olyan elemet is ki lehetne törölni, vagy be lehetne tiltani, mely kapcsolódik az ember hibáihoz. 

Továbbgondolva, csak akkor tudna nyom nélkül eltűnni a mozivászonról a dohányzás, ha a valós élet is olyan forgatókönyvet írna, amiben egyszer csak a semmibe vész minden cigaretta és pipadohány. 

El tudnád képzelni, hogy a Pár dollárral többért című olasz westernben, melyben Clint Eastwood a főszereplő, hiányozzon ez a jelenet? 

Elképzelhetetlennek tűnik. 

Angelika

forrás